![](http://static.yle.fi/ims/imssv/2013/35/141641521cab32d201e/141641521cab32d201e_4.jpg)
Kvinnor med en normal graviditet ska inte längre besöka mödrarådgivningarna så ofta. Institutet för hälsa- och välfärd, THL, har i höst kommit med nya rekommendationer som innebär att rådgivningsbesöken blir färre.
Förstföderskor ska framöver ha rätt till 9 i stället för dagens 13 besök. För omföderskor minskar besöken från 10 till 8. Men kvinnor som har någon sjukdom eller är lite äldre ska i stället få fler rådgivningsbesök.
I Karleby och Kronoby införs förändringarna vid nyår. Hälsovårdare Kerstin Krook i Kronoby ser positivt på förändringarna. Främst för att vården ska bli mer individuell.
- De så kallade onödiga besöken där det inte är något extra faller bort. Och de som behöver komma fler gånger får ju göra det, säger Krook.
Vill höra hjärtljuden
Camilla Sundberg ska få sina första barn i januari. Hon väntar tvillingar och tycker att varje rådgivningsbesök har varit viktigt.
- Speciellt som förstföderska har man många frågor. Man är lite osäker och funderar om allt är okej, säger Sundberg.
Hon går nu på kontroll varannan vecka och hon tycker det känns tryggt att hälsovårdaren kollar barnens hjärtljud ofta.
- De är ju två. Jag känner ju att de rör på sig, men kan inte avgöra om det är båda eller bara en som rör på sig. Det är skönt att man kollas upp regelbundet.
Flera riskfaktorer
Samtidigt som man minskar antalet rådgivningsbesök blir föderskorna allt äldre, de lider oftare av fetma eller någon kronisk sjukdom. Kerstin Krook tycker ändå att utvecklingen går åt rätt håll.
- Vi kan hänvisa till näringsterapeut eller jobba tillsammans med socialen. Den biten fungerar mycket bättre i dag, säger Krook.
Får begära fler besök
Varje gravid kvinna har rätt att begära fler besök på rådgivningen. Men hur det kommer att fungera i praktiken vet ingen. Enligt de nya rekommendationerna ska det finnas en hälsovårdare för 76 gravida kvinnor. I Karleby har man en hälsovårdare för lite på mödrarådgivningarna.
Om ni har bråttom då, och någon behöver ett extra besök?
- Åtminstone för min del så tycker jag att man hittar den där tiden även om den inte finns, säger Krook.
Camilla Sundberg tror att alla kanske inte vågar fråga efter fler rådgivningsbesök.
- De säger att de som behöver det får komma oftare, men vågar man verkligen kräva det?