För snart 50 år sedan öppnade Lennart Nilssons titthålsfotografier en ny dörr till livets mysterium.
I och med hans fotografier fick vi för första gången se hur ett foster växer och utvecklas i livmodern. Nu visas utställningen "Ett barn blir till" på Österbottens museum.
Via 30 fotografier i storformat - foton som är kända över hela världen - visar Lennart Nilsson oss hur ett barn blir till - men samtidigt som de ger svar på många frågor så får de betraktaren att förundras över livets mysterium.
Med 1950-talets teknik
- Lennart Nilsson använde flera olika tekniker, dels elektronmikroskop men också bland annat endoskopiska kameror. De här bilderna togs ju redan på 1950-talet och 1960-talet och man hade inte så avancerad teknik som idag, så man måste beundra att det gick att ta sådana bilder redan då, säger Sonja Österholm-Granqvist, intendent på Österbottens museum.
Lennart Nilsson var en banbrytare när det gäller titthålsfotografi inom medicin och speciellt känd är han då för sina fotografier av hur foster utvecklas. Det tog honom 12 år att genomföra projektet med "Ett barn blir till" och fotografierna publicerades första gången 1965 i tidskriften "LIFE". Intresset var stort bland läsarna och upplagan på 8 miljoner exemplar sålde slut på några dagar. Än idag räknas det här reportaget till tidningens viktigaste någonsin, tillsammans med artiklarna om mordet på John F Kennedy och månlandningen. Samma år som artikeln publicerades gavs också boken med samma namn ut. Arbetet kring "Ett barn blir till" var dock inte okontroversiellt och Lennart Nilsson använde sig också av aborterade foster.
Varför vill då Österbottens museum visa Lennart Nilssons fotografier?
-Det här är en utställning som är av intresse både för fotografer och för de som är intresserad av konst. Men kanske den i synnerhet intresserar blivande föräldrar, säger intendent Sonja Österholm-Granqvist.