Finländska ungas färdigheter i matematik har sjunkit det visar nyaste Pisa undersökningen. Men eleverna i Vasa övningsskola tycker att deras behov blir tillgodosedda i undervisningen.
De elever som behöver stöd i matematik får det också. Det anser Kevin Storsjö, Lotta Storbacka och Felix Ollus som alla går i Vasa Övningsskola.
- Personligen tycker jag att vi har jättebra undervisning. Och de som har svårt med matten får hjälp. Därför kan jag inte riktigt svara på varför resultaten har blivit sämre, säger Felix Ollus som går på åttan.
De som går på nian delas in i olika grupper, utgående från hur eleven själv uppfattar sina kunskaper i matematik.
- Det är viktigt att det finns olika grupper. För då får varje elev den hjälp de behöver. Kanske har man inte gjort på det sättet i andra skolor och det påverkar i sin tur resultatet, säger Lotta Storbacka i årskurs nio.
- De olika grupperna är ett bra system som verkar fungera. Lärarna märker då vem som behöver mera hjälp med vissa saker, säger Kevin Storsjö som går på nionde klass.
Läxorna ska läsas
För att följa med i matematikundervisningen krävs läxläsning.
- Om man inte följer med på lektionerna och inte gör läxorna så är det svårt att hänga med, säger Ollus.
Storbacka håller med men påpekar lärarens betydelse.
- Om läraren märker att eleven inte läser sina läxor har ju han eller hon skyldighet att ta upp det med eleven.
Hur göra matematik intressant?
Rektor Elisabet Backlund-Kärjenmäki tror att det behövs motivation för att hänga med i undervisningen.
- Motivationen behövs inför alla ämnen. Och där möter skolan en stor utmaning. Vi funderar mycket på det här inför nya läroplanen som kommer 2016, den lyfter fram glädjen med att lära sig.