Mera öppen vård och mindre institutionsvård av äldre - det ska spara 300 miljoner euro. Det var den riktigt stora summan i regeringens strukturpaket som presenterades i fredags.
På serviceboendena är man osäker på vad regeringen avser. Ska vårdplatserna bli färre? Och i hemvården dignar man under arbetsbördan. Vi räddar inte äldrevården, för vi är trötta, säger hemvårdsledare Mona Djupsjöbacka i Pedersöre.
Och på serviceboendena är man oklar över vad regeringen menar. På Hagalund i Nykarleby har man svårt att tro att vårdplatserna skulle bli färre. 20 personer köar redan i dag till Hagalund.
På Pedersheim kan inte föreståndare Marina Bock ens föreställa sig att de 60-talet vårdplatserna skulle bli färre.
- Kanske man tänker sig att de 15 institutionsplatserna som finns på Pedersheim byter namn till effektiverat boende, säger Bock.
Det innebär att klienten får betala hyra och stå för allt själv som till exempel mediciner. Ändå tvivlat hon på att en sådan lösning i slutändan ger någon större inbesparing. Osäkerheten är alltså stor men Bock säger att hälsovårdsverket i Jakobstad hela tiden jobbar på att hitta fiffigare lösningar i vården.
Hur hemvården ska rädda äldrevården och spara pengar är en gåta för Mona Djupsjöbacka.
- Vi är trötta redan i dag då vi inte får tilläggsresurser och från bädden sänds vårdkrävande patienter hem, säger hon.
Anhöriga kommer att få delta aktivare i vården, säger Djupsjöbacka. Ändå kommer det att behövas fler närvårdare.
- En liten lättnad blir det i hemvården nästa år då man får ett par sjukskötare som deltar i vårdteamen, men det räcker ändå inte, säger Djupsjöbacka.