Fullmäktigeledamoten Linda Pellfolk ville att Närpes skulle utlysas till en GMO-fri stad, dvs en stad som målmedvetet tar avstånd från genmodifierad mat. I Närpes var man inte redo att ta det här beslutet.
Det blir för svårt att övervaka eftersom det inte finns något krav på gm-märkning i varudeklarationen.
- Förslaget var enligt mig lite diffust att man kanske kan undvika, så jag kom med ett tilläggsförslag att man i upphandlingen ska skriva i att de som kan erbjuda GMO-fria produkter ska få en fördel, säger Pellfolk.
Till exempel kunde någon form av poängskala tillämpas, anser Pellfolk. Det finns inte många GMO-fria kommuner i Finland. Vasa stad utlystes till GMO-fri stad för några år sedan på initiativ av Tapio Osala. För Vasa innebär det att man i upphandlingsskedet ställer som villkor att livsmedel inte får vara genmodifierade.
Brist på kunskap och resurser
Utbud på GMO-fria livsmedel finns, anser Pellfolk, eftersom flera livsmedelskedjor ställer det kravet på sina leverantörer. Beslutet i Närpes grundar sig på att man inte har kunskap eller resurser att övervaka att produkten inte är genmodifierad. Linda Pellfolk är i alla fall glad att hennes tilläggskläm godkändes.
- Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men jag är ganska nöjd i alla fall att det känns som att Närpes stad håller upp ögonen och följer med i utvecklingen, säger hon.
GMO innebär att man ändrar på arvsmassan i levande organismer. Syftet med genmodifiering i växtriket är bland annat att få större skördar. Man vet inte exakt hurudan inverkan det har på grödorna.
- Sedan har man också sagt att om man går in och ändrar i en gen kan det till exempel, om vi äter det, öka risken för cancer. Det är den stora faran, att man inte vet vad som händer, säger Linda Pellfolk.