I Metsäkulman koulu och esikoulu i Nykarleby hörs finska och svenska om vartannat. Svenska och tvåspråkiga familjer sätter nämligen gärna barnen i finsk skola.
Av 40 elever är endast ett 10-tal finskspråkiga. Hälften kommer från tvåspråkiga hem, resten är svenskspråkiga. Lägg till någon elev från Turkiet och Vietnam.
- Det är så bra här i Nykarleby, säger föräldern Maria Jansson. Vi är båda svenskspråkiga men får välja om vi vill sätta barnen i finsk förskola och skola.
Valet var inte svårt, säger hon. De vill att barnen ska lära sig korrekt finska, säger Jansson.
- Svenskan får ju barnen hemma och bland kamrater, och själv får jag öva på min finska med förskolläraren, skrattar Jansson.
När det blir dags för högstadiet om några år blir valet antagligen svenska högstadiet för de flesta, tror hon
- Jag pratar finska och svenska, fast kanske svenska lite bättre än finska, förklarar Joni.
Man har fler möjligheter ju fler språk man behärskar, säger Krister Hienovirta. Krister är tvåspråkig men har valt den finska skolan för Joni. Hemma prata han finska medan mamma pratar svenska.
Hienovirta som är mån om bägge språken är bekymrad. Med Sannfinländarna som växer sig allt starkare börjar man undra över svenskans framtid, säger han.
- Vi får förklara lite mer än vanligt i undervisningen, men det gynnar också de finska eleverna.
Även om Metsäkulman esikoulu nu har ovanligt många svenska barn är det inte fråga om någon ny trend. Det har varierat genom åren, säger Rantanen. Ett önskemål har man emellertid. Vi vill att eleverna går ända till sjätte klass och inte byter mitt i skolgången, säger Rantanen.
I samma skola finns även svenska Skogsparkens skola och förskola. Samarbete är A och O och lärarna har gemensamt lärarrum, och det är viktigt, säger Rantanen. Lägg till en del gemensamma utrymmen och annat gränsöverskridande samarbete. Allt verkar fungera smidigt och då undrar man om lärarna i Nykarleby följt med problemen runt det gemensamma gymnasiet i Jakobstad.
- Det tar tid att vänja sig och hitta metoder att jobba tillsammans, säger Rantanen om erfarenheterna i Nykarleby.
Vi som jobbar här trivs väldigt bra och det har visat sig att lärare som inte tycker om eller orkar jobba som vi gör, de har gått vidare till andra skolor. Inleder man något nytt tar det flera år innan hittar samarbetsformerna, säger Rantanen.