Det blir inga nya ljus till Luciafirandet, det får inte gå åt för många soppåsar och isbergssalladen byts ut mot kinakål. Det är verkligheten i Villa skola i Karleby efter att staden införde köpstopp i oktober.
Skolsektorn drabbas hårt då kommunerna sparar och man varken får ta in vikarier eller köpa nytt material.
- Vi har bett föräldrarna om överlopps tygbitar eller garnnystan så att vi kan pyssla inför julen, säger rektor Tua Masar i Villa skola.
Städerskorna måste ransonera soppåsarna eftersom bara en viss mängd får gå åt varje vecka. Skolköken påverkas också. Grönsakerna ska till exempel helst inte köpas färska.
- Och de får inte köpa isbergssallad utan det är kinakål och vanlig kål som får användas. Vi brukar ha röda papperslöpare på borden i december, men det får vi inte köpa i år, säger Masar.
Ingen guldkant
Hon säger att det nu handlar om att se sig om i lagren - finns det till exempel ljus till Luciafirandet? Masar anser att guldkanten har tagits bort från skolvärlden.
- Vi har en ny fin skola. Basen har vi, men det lilla extra har tagits bort. Och det är det lilla extra som har gjort att man har orkat.
På jobb med feber
Masar anser att vikariestoppet gör att lärarkåren upplever stress.
- Man drar sig för att vara sjuk och kanske kommer till skolan med lite feber. För man vet att det belastar någon annan om man är borta några dagar. Stämningen påverkas och ibland känns det som att alla här går omkring och är lite smått irritierade.
Villa skola brukar ta hjälp av sina speciallärare och skolgångsbiträden då någon lärare är borta.
- Men då blir i stället eleverna med specialbehov utan hjälp, säger Masar.
Också i Vasa råder vikariestopp sedan augusti, och Jakobstad har precis infört köpstopp.