Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35662

Upplev en nordisk julsaga på Vasa stadsbibliotek

$
0
0

Vill du se och höra hur man firar jul i de andra nordiska länderna ska du besöka Vasa stadsbibliotek onsdagen den 4 december.

Där visas en nordisk julsaga som är ett evenemang som ordnas av Vasa stadsbibliotek tillsammans med, Pohjola-Norden Vasa, Barn- och kulturnätverket i Österbotten (BARK), Österbottens Förbund och Pohjola-Nordens distrikt i Österbotten.

- Vi kommer att ha olika former av julberättelser från de olika nordiska länderna som framförs på olika stationerna mellan bokhyllorna. Man kommer att följa en stig där man kommer att möta en isländsk, svensk, norsk, dansk och finsk/finlandssvensk sagoberättare, säger Malin Wälitalo-Palo, verksamhetsledare för Pohjola-Nordens distrikt i Österbotten.

Berättarna är Stefan Sturla Sigurjonsson (Island), Kim Sandvad-West (Danmark), Brit Stenman (Norge), Malin Wälitalo-Palo (Svenska) och Aninna Ylikoski (Finland).

Spännande berättelser utlovas

Berättelserna som de utgår från är sådana som folk i de olika länderna berättar under julen. Och även om jultraditionera i dag är ganska lika, så finns det en del olikheter.

- Islands saga är säkert för många ganska okänd. Den handlar bland annat om Gryla-trollet, som är ganska hemsk och elak. Gryla-trollet har tretton söner som bor i ett berg och de ser ut som tomtar men är troll. Under tretton dagar före jul kommer de ner från berget till byn och barnen ställer ut en skål med mjölk eller gröt för att trollen inte ska börja göra några bus i stan. Efter tretton dagar återvänder trollen till berget och då firar man med fyrverkerier, säger Wälitalo-Palo.

Enligt henne finns det flera likheter mellan de olika länderna än man kunde tro. De flesta berättelser är ganska mörka och spännande och handlar om tomtar och troll. Det som också är gemensamt för alla länderna är känslan av samhörighet som uppstår när man firar jul. Men det verkar ändå som att alla länder under alla dessa år har hållit fast vid en del av de egna traditionerna.

- Traditioner skapas med tiden och de kommer nya traditioner. Och vi har i dag flera nationaliteter som skapar nya traditioner. Men traditionerna har ändå bestått mer eller mindre - det känns bra att se på Kalle Ankas jul varje julafton. Så det handlar om att gå tillbaka till den här julkänslan och samhörigheten.

Rundvandringen ordnas onsdagen mellan klockan 9 och 12 för skol- och daghemsgrupper och mellan klockan 18 och 20 för alla andra. Rundvandringen tar mellan 15 och 20 minuter.

Efter rundvandringen får deltagarna pynta en julgran som sedan ska stå på utställning på stadsbiblioteket. Och julgranen pyntas förstås med nordiska julpynt.

Här hittar du mera information om evenemanget.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35662

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>