”Muzungu” hör vi barnen ropa efter oss när vi går på gatorna. ”Muzungu” är swahili och betyder vithyad. I staden Kiambu i Kenya är det synnerligen ovanligt att vita människor syns till. Som turister i staden skiljer vi oss betydligt från mängden. Jag slogs ändå av hur otroligt varmt mottagna vi blev.
Jag har varit medveten om de förekommande kulturskillnaderna, men att åka till Kenya och uppleva dem själv var något helt annat. Tillsammans med reseledare Bernt Klockars, rektor vid Karleby svenska gymnasium och en grupp med gymnasiestuderande fick vi bekanta oss med den afrikanska kulturen. Klockars är en av grundarna av Word of Faith community college, det vill säga Kiambus egen yrkesskola.
Word of Faith community college
Word of Faith community college har varit Topeliusgymnasiets dagsverksprojekt de fyra senaste åren. Nu fick vi med egna ögon se hur vårt dagsverke har kunnat hjälpa människor och ge dem en betydligt bättre framtid. Skolan är till för elever som annars inte skulle ha råd att fortsätta med andra stadiets utbildning. Utan yrke ökar risken för kriminalitet och missbruk. Med ett yrke är livet dock fullt av möjligheter och fattigdomsspiralen inom familjen bryts.
Eleverna på skolan var synnerligen trevliga. Vi förde intressanta diskussioner tillsammans med dem om alla tänkbara kulturskillnader.
– Är det olagligt att ha nagellack i de finska skolorna? undrade en elev.
I Kenya är det nämligen viktigt att ingen får framstå som rikare än någon annan. Av den orsaken används skoluniformer och man har även bestämt att nagellack och mobiltelefoner är olagliga i grundskolan.
Vanligt i västvärlden är att människor tycker synd om afrikaner i allmänhet. Det beror förmodligen på att majoriteten av nyheterna från Afrika endast framställer de negativa sidorna. Katastrofer och fattigdom visas, men de positiva sidorna utelämnas. Ofta gestaltas magra och fattiga barn på bilder. Under vårt besök i Kenya fick jag dock en helt annan bild av afrikanerna. Kenyanerna var de mest positiva, tacksamma och gästvänliga människor jag någonsin stött på.
Gästfriheten genomsyrar hela kulturen. Alla är öppna och trevliga. De bjuder på det lilla de har och skäms inte för det. Vi blev till exempel bjudna på mat av människor som egentligen inte skulle ha råd, men för dem är det viktigaste att ta hand om sina gäster. Vi överraskades även av den spontana glädjen hos barnen. De allra gladaste barnen hittade vi på gatorna i Kiambu. De bodde förmodligen i det omgivande slumområdet.
Det är naturligtvis viktigt att vi försöker hjälpa människor som har det svårt ekonomiskt. Trots att många av dem är lyckligare än vi är det vår skyldighet att hjälpa. Dagsverket är ett viktigt projekt som för mycket gott med sig. Det bästa skulle vara om vi ömsesidigt kunde hjälpa varandra. I Afrika finns glädjen och tacksamheten som ofta saknas i Finland.
Lydia Edman
Topeliusgymnasiet i Nykarleby
Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.