
Jakobstads åldringsvänner rf har lagt planerna på ett nytt äldreboende i malpåse. Grannfastigheten kräver att detaljplanen följs. Då får vi för få bostäder och projektet blir olönsamt, säger Georg Hannus i Åldringsvännerna.
400 personer står i kö efter bostad hos Jakobstads åldringsvänner och männskor ringer dagligen efter bostad, berättar Inger Gripenberg, chef på Hötorgscentret. I dag har Jakobstads åldringsvänner 41 bostäder, men det behövs många fler.
att detaljplanen följs.
- Följer vi detaljplanen faller fem bostäder bort och projektet kan inte förverkligas, säger Georg Hannus, styrelseordförande i Jakobstads åldringsvänner rf.
Penningautomatföreningen Ray har gett löfte om 1,2 miljoner euro. Det är gratis pengar som inte behöver betalas tillbaka. Totalt kostar satsningen 4 miljoner euro.
Staden positiv
Med staden Jakobstad eller Museiverket har Åldringsvännerna inte haft några bekymmer. Efter förhandlingar har man fått klartecken att avvika från detaljplanen.
- Men att ett bostadsbolag bredvid inte godkände planerna kom som en överraskning, säger Inger Gripenberg, chef för Hötorgscentret. Nio andra grannar gav grönt ljus.
Som nybygget ser ut nu avviker det från detaljplanen genom höjden, att det finns en tredje indragen takvåning, istället för bara ett tvåvåningshus enligt detaljplanen.
Nybygget i malpåse
Människor ringer och undrar när de nya bostäderna skall byggas och nu kan Åldringsvännerna inte ange någon tidtabell.
Ritningarna är färdiga, Ray-pengarna klara liksom övrig finansiering, men nu har allt gått i stå. Hittills har åldringsvännerna satsat 210 000 euro i inköp av fastigheten och 150 000 euro i planeringskostnader.
- Vi hoppas på en dialog med grannen efter semestrarna, säger planeraren Svante Nylund.
"Märklig detaljplan"
Gårdsbyggnaden är skyddad men får ändå rivas, men då går byggnadsrätten på 290 kvadratmeter förlorad, berättar Nylund. Det är ganska speciellt, säger han.
Nu skall man utreda om NTM-centralen ändå kan tillåta en rivning utan att byggnadsrätten går förlorad. Andra möjligheter är att inleda en ny planering, eller att planerna läggs på is.
Den sista möjligheten är att hitta en helt annan användning för tomten.
Grannens åsikt
Styrelsen för Bostads Ab Otto Malmsgatan är jättepositiva till att det händer något på granntomten eftersom det sett lite risigt ut där, säger disponenten Ronny Haglund.
- Det är våningsantalet man opponerar sig mot.
Enligt detaljplanen skall det vara två våningar och bostadsbolaget är inte beredd att ge undantag för en tredje våning.
- Det handlar om boendekvalitet och upplevelse av soltimmar som inte kan värderas i pengar, säger Haglund. Den tredje våningen ger färre soltimmar.
Nästa vecka ska Haglund ge en skrivelse till staden med bostadsbolagets synpunkter.