
Det är blött på Söderfjärden där gammellaestadianerna håller sitt sommarmöte, så blött att gummistövlarna har tagit slut i butiken på åkern.
Åtminstone för medierna är det välorganiserat med ett särskilt presstält och -parkering. Efter en liten promenad är man inne på mötesområdet. Då har man redan passerat uppställningsområdet för husbilar och husvagnar som går runt området som ett stort O. Det första man möter är den fullstora marketen.
Där finns allt som deltagarna kan behöva - utom gummistövlar - de har tagit slut.
- Det är lite irriterande. Vi trodde att barnens gummistövlar var hela, men ett av barnen hade en stor reva i sina stövlar, säger Paula Maaria Itäniemi från Korpilax i Mellersta Finland
Men familen Itäniemi stressar inte upp sig i onödan.
- Vi ringer till någon bekant som är på väg hit till Söderfjärden och ber dem hämta stövlar på vägen, säger Paula Maaria Itäniemi.
Släckningsbilen kommer inte fram
Det är inte bara fötterna som lider i lervällingen. I den mycket seriösa organisationen bakom Suviseurat, klassad som världens största religiösa sammankomst, ingår egen brandkår. Men den tio ton tunga släckningsbilen mitt på området kan inte användas på grund av blötan.
- Vi har nu ett sådant här väder, det är lerigt och blött överallt. Den stora släckningsbilen kan vi inte använda utom på huvudvägarna, säger Ilkka Kartunen som hör till avtalsbrandkåren i Ranua.
För ändamålet har han hyrt en brandbil från Vasa. Det finns 3,5 ton vatten i den. Det finns omkring 15 000 husbilar och husvagnar på Söderfjärden och minst lika många gasflaskor, så det kan börja brinna. Därför är det tur att Ilkka Kartunen också har tagit med sig en fyrhjuling för att kunna göra punktinsatser på området.
Precis som i stort sett alla andra är han här på talko.
Egen arbetsförmedling
Mikko Setälä är vice-ordförande för Suviseurats egen arbetsförmedling. Där delar man ut uppgifter i något av de många köken, städarbete eller arbete med trafikstyrningen. Det finns arbete också för barnen, och de passen brukar gå åt.
- Barnen brukar älska att få åka runt på fyrhjulingar och tömma soppåsar på området. Ett annan populär syssla bland barnen är glassförsäljning, säger Setälä.
På den plats där glassboxarna delas ut ringlar sig kön allra längst, den är faktiskt tiotals meter lång. Tre glada syskon från Uleåborg, Klaus, Väinö och Kaarlo Suomela, har precis fått sina boxar
- Vi säljer glass. Vi brukar sälja bra, säger bröderna.
Fullständig hälsocentral
Solen har brutit fram över området och det är bra för glassförsäljningen, säger killarna som kommer att tjäna ihop mat- och godisbiljetter för den glass de lyckas sälja.
Men solen lyser inte över alla på gammellaestadianernas mötesområde. En liten flicka har fallit ned från bänken i husvagnen. Hon gråter i sin barnvagn där hon väntar på att undersökas av läkare.
- Vi har bara haft ett fåtal olycksfall ännu, säger Hannu Paloniemi som normalt jobbar på Vasa centralsjukhus men nu är chefsläkare på mötesområdets hälsovårdsstation.
Han säger att det normalt är mest jobb på lördag då alla är på plats. Under en normal möteshelg har man totalt 500-600 patienter, varav hela nitton av tjugo kan skötas på plats. Bara ett tiotal personer väntas alltså behöva ambulanstransport till sjukhuset.
"Hittegodsavdelning" för barn
Trots att man alltså har byggt upp en stad på åkern med fler invånare än Vasa stad belastas samhället väldigt lite - förutom vägarna då förstås. Den värsta infartstrafiken är över nu, och nu handlar det om att hålla ordning inne på området. Det händer till exempel att barn går vilse, och det finns ett system även för det.
I ett av tälten finns ett rum för barn som gått vilse. Här finns personal och gott om leksaker, men så här långt har man bara tagit hand om ett barn,
- Barnet fördes hit och pappan kom sedan och hämtade barnet efter ett tag, säger Outi Uljas som ansvarar för barnens "hittegodsavdelning".
Den verksamheten behövs även om barnen rekommenderas bära en namnlapp med föräldrarnas telefonnummer. Mobilnätet kan nämligen komma att överbelastas, och då är det den gamla skolan som gäller.
- När någon vuxen påträffar ett ensamt gråtande barn vet de att det är hit som barnet ska föras. Systemet fungerar bra. Jag räknar med att vi kommer att ha flera tiotals barn här under helgen. Så brukar det vara, säger Outi Uljas.
Det är kanske inte så konstigt med tanke på att man totalt väntar 75 000 besökare till Söderfjärden. De flesta har nu kommit, men en del väntas ännu anlända under fredagen.