
Ingen ska behöva känna skam över sin mentala hälsa och varför är det fortfarande tabu att öppet prata om det? Det frågade sig Jennifer Granqvist i Jakobstad och sökte svaren i ett projekt om psykisk ohälsa.
På grund av sin svåra panikångest fick Jennifer Granqvist i Jakobstad höra att hon hade dålig attityd och att hon var lat. Det här ledde till att hon började fundera på varför psykisk ohälsa är tabubelagt. Den tanken blev startskottet till hennes projekt.
Under ett års tid har Granqvist intervjuat 15 personer i åldern 18-30 år om deras erfarenheter av psykisk ohälsa. Hon har åkt runt i hela Svenskfinland, hört människor öppna sig och berätta sådant de tidigare inte vågat.
- Många känner skam och rädsla över att berätta om sina problem. Man vet inte hur människor i ens omgivning ska reagera. Jag tror att de som intervjuades kände en trygghet när de också visste om mina egna erfarenheter, säger Granqvist.
Kring psykiska problem finns fördomar som Granqvist vill slå hål på. Att hyscha, inte tala högt om det och känna skam är inget som ska vara förenat med psykisk ohälsa.
- Min förhoppning är att projektet ska öppna upp lite mera. Många av de som jag intervjuat har efteråt berättat att de känt lättnad och att de nu vågar prata om sina problem.
Många vill berätta om sin hälsa
Granqvist valde medvetet att lägga upp projektet över en längre tid och ta lite i taget. En del intervjuer har varit psykiskt tunga att genomföra.
- Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har påverkats av projektet.
Projektet skulle till en början bestå av sju intervjuer, men intresset var stort och utökades därför till 15. Än i dag får Jennifer Granqvist meddelande från personer som har hört om projektet och vill delta.
Granqvist studerar till fotograf vid yrkeshögskolan Novia. Projektet om psykisk ohälsa gör hon vid sidan av studierna.