
När patienter i Stockholms landsting ringer sjukvårdsupplysningen svarar en en sjukskötare i Österbotten. Det svenska företaget MedHelp har verksamhet i Vasa och i Jakobstad och intresset för att jobba i företaget är stort bland sjukvårdare i Jakobstad.
- Vårt informationstillfälle med öppet hus i Jakobstad lockade hela 90 sjukskötare, barnmorskor och hälsovårdare, det var rekord, säger Brita Brännbeck som är regionchef för Medhelp i Finland.
MedHelp är ett av Europas största privata företag som erbjuder hälso- och sjukvårdsupplysning. MedHelp har drygt 300 anställda och finns sen fem åt tillbaka i Vasa. I våras startades verksamheten upp i Jakobstad. I Vasa jobbar 35 personer och i Jakobstad expanderar företaget som bäst. 14 personer började jobba i våras och i höst kommer personalen att uppgå till 36 personer.
I Vasa och Jakobstad tar MedHelps personal emot samtal från patienter i Stockholms, Sörmlands och Värmlands landsting. Via telefonrådgivningen slussar de patienterna vidare till rätt vårdinstans. De rikssvenska kunderna uppskattar rådgivning på finlandssvenska.
- Våra riksvenska kunder tycker att vi är så korrekta och artiga. De uppskattar finlandssvenskan, vår "muminsvenska". Ofta får man kommentaren "så roligt att just du tog emot mitt samtal", säger Brita Brännbeck som är regionchef för Medhelp i Finland.
Kravet från MedHelp är att man har fem års arbetserfarenhet som sjuksköterska, barnmorska eller hälsovårdare och att ens modersmål är svenska.
- När vi etablerade oss i Finland så tänkte jag på hur många svenskspråkiga det finns som sliter i vårdyrket. För många är det här en chans att prova på något nytt, säger Brita Brännbeck.
Maria Vikman är utbildad barnmorska och sjukskötare som tidigare jobbat i Sverige.
- Det var en stor förändring att börja arbeta med sjukvårdsupplysning i telefon, men jag trivs mycket bra, säger Maria Vikman.
Vikman känner att hon får utnyttja all sin erfarenhet från vårdyrket och arbetet är intressant och utmanande.
- Det är lite annorlunda att jobba för ett företag. Men det är inte negativt. Vi har också bra löner och förmåner, säger Vikman.
Stopp för tjänsteledigheter
På social- och hälsovårdsverket i Jakobstad ska 16 personer sluta för att byta arbetsplats till MedHelp. Och nu beviljar man inte längre några tjänsteledigheteter, åtminstone inte under sommaren.
- Vi kan inte bevilja flera tjänsteledigheter, då klarar vi inte av vårdarbete. Vi har inte vikarier så att det räcker, säger Lis-Mari Vikman som är chef för vårdarbetet.
Personal som fått avslag på ansökan om tjänsteledighet är besviken. Beslutet har rört upp känslor. Så här säger en ur personalen som gärna velat ha tjänsteledighet i några månader för att prova på arbetet på MedHelp.
- Ledningen har valt den här linjen. MedHelp har blivit något av ett rött skynke. Vill jag pröva på jobbet på Medhelp blir jag tvungen att säga upp mig trots många år i tjänsten, säger hon.
Vikman säger att skälet till att man inte beviljar tjänsteledigheter är rent praktiska orsaker.
- Den som vill har naturligtvis rätt att säga upp sig. Vi är ju inte glada över om personalen slutar, men det är deras rättighet, säger Vikman.
Slutkörda hälsovårdare
Orosmoln har också seglat upp bland hälsovårdarna som känner sig slutkörda. På tisdagen hölls ett möte för hälsovårdare och ledning.
Så här säger en i personalen som överväger att söka sig bort:
- En högre lön har inget med mitt beslut att göra. Jag har världens bästa arbete och jag trodde aldrig att jag skulle söka mig bort. Men jag är trött. Det är inte jobbet i sig utan omständigheterna som gör situationen ohållbar, säger hon.
Personalen vittnar om ett allt mera krävande arbete med ständigt nya påbud och direktiv uppifrån. Det finns inga vikarier - inför och efter ledigheter är de överhopade med arbete. Det råder även förbud mot övertid, men arbetet och dokumentationen måste ändå utföras och ny information som personalen måste läsa in sig på gällande till exempel läkemedel, e-recept och det nationella patientarkivet tar mycket tid i anspråk.
Det nya systemet för kvalitetssäkring tar också mycket tid och situationen har blivit ohållbar.
Ingen tid för patienter
Vårdarbetet har även blivit tyngre genom att allt fler unga mår dåligt och fler familjer brottas med sociala problem. Även hälsokontroller barn har blivit mera omfattande och tar allt mera tid i anspråk.
- Vi jobbar ju för patienterna och då måste vi verkligen se dem och deras behov. Vi kan inte bara stirra på klockan utan vill ge dem den vård de behöver, säger en hälsovårdare.
- Vi hinner inte med vårdarbetet. Det är en massa omständigheter som gör mitt jobb knepigt. Tidigare har jag alltid stortrivts, men nu orkar vi inte längre, säger hon.
Lis-Marie Vikman säger att situationen med hälsovårdarna spetsats till. Från ledningens sida har man under vintern sett tecken på att personalen är trött, men läget har snabbt förvärrats.
Har MedHelp accentuerat situationen?
- Det är en svår fråga som vi också funderat över. Men att några lämnar sitt jobb och att denna möjlighet uppstod samtidigt somhälsovårdarna känner en uppgivenhet kan påverka. Det är flera faktorer som samverkar just nu, säger Vikman.
Trots att läget bland hälsovårdarna just nu ser ut att vara akut så är Vikman hoppfull.
- Jag är orolig och bekymrad, men tror att vi kan hitta en gemensam linje för hur vi går vidare med det här och förbättrar situationen för hälsovårdarna, säger Vikman.