Karleby stad överväger att minska antalet rådgivningar. I dagens läge finns det fem rådgivningar i centrum, men sparkraven kan tvinga fram sammanslagningar. Beräkningar visar att Karleby kan spara uppemot 400 000 euro per år om man minskar antalet rådgivningar från fem till två eller tre.
- Jag vet bara att vi måste se över hela servicenätet. Vi har byggt upp något som vi egentligen inte har råd med, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Roy Sabel (sdp).
Hälsovårdare Eija Kronström vid Björkhagens rådgivning är inte övertygad om att större enheter automatiskt betyder bättre eller effektivare service.
- Jag förstår att man måste spara, men jag är inte säker på att det är bra för föräldrarna och barnen, säger Kronström.
Rådgivningarna i Karleby ligger tätt. Avstånden mellan de olika rådgivningarna är två till sex kilometer, och därför tror Roy Sabel att avståndet inte spelar någon större roll i fall det blir sammanslagningar.
För få hälsovårdare
Enligt rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd, THL, borde Karleby ha två eller tre hälsovårdare fler än man har på rådgivningarna i dag. Roy Sabel tror att färre och större enheter kan göra att personalen räcker bättre till.
- Då blir det ju mer personal per rådgivningspunkt. Det för med sig flera skötande händer.
Eija Kronström menar att det viktigaste skulle vara att rådgivningarna får mer personal.
- Det beror nog inte på byggnaden, det är ju människorna som inte räcker till. Vi är ju för få, säger Kronström.
Kyrkbackens rådgivning är den största i Karleby och har ansvar för 3000 barn under sex år. Storkisbackens, Björkhagens och Halkokari rådgivningar har ansvar för ungefär 2500 barn på var. Mariegatans rådgivning är minst med ungefär 1500 barn.
Social - och hälsovårdsnämnden i Karleby tar i kväll beslut om att se över rådgivningsnätet. Blir det fråga om strukturförändringar så leder det också till samarbetsförhandlingar med personalen.