Kronoby kommun förbereder en stängning av Djupsjöbacka skola nästa höst. Eleverna blir allt färre och nästa läsår är de bara 13.
Föräldrarna har ändå inte gett upp. De hoppas kunna övertyga beslutsfattarna om att det går att locka fler elever till skolan.
- Skolan är ju hjärtat i hela byn, det är ju det som håller liv i bygden. Och vad kan vara bättre än att få börja skolan så här. Att få börja i en liten grupp och få trygghet i skolgången, säger föräldern Sami Grannabba.
Bildningsnämnden tar beslut om Djupsjöbacka skola den första oktober. Bildningsdirektören Leif Jakobsson ser ingen annan utväg än att lägga ner.
- I dag har de 17 elever, nästa år 13, sen sjunker det till sex, säger Jakobsson.
Nedläggningen verkar också bli av eftersom Kronoby kommun har stramare budget än på många år för skolorna. En elev i Djupsjöbacka skola kostar i år 12 000 euro, en elev i den billigaste skolan, Påras, kostar 5 500. Därför är det också en rättvisefråga säger Leif Jakobsson.
- Vi har mindre pengar och samtidigt finns det tryck i en del skolor med 25 barn per grupp. Vi borde dela de grupperna. Ska vi då säga att det inte går eftersom det finns skolor som vill ha fem eller sex elever per grupp?
Minus 130 elever på tio år
Eleverna har blivit färre i hela Kronoby kommun. Skolorna har i dag 127 elever färre än de hade för tio år sedan.
Färre elever innebär också krympande resurser. Till exempel Terjärv skola har förlorat flera lärare.
- De hade cirka 135 elever och nio lärare för tre-fyra år sedan. Nästa år går det ner till fem eller sex lärare och drygt 90 elever, säger Jakobsson.
Varje år föds ungefär 75 barn i Kronoby kommun. För att det ska räcka till för dagens skolnät borde man ligga på närmare 90.
Möte med bybor på torsdag
Föräldrar och bybor i Djupsjöbacka, Högnabba och Kortjärvi bjuds in till ett informationsmöte nästa vecka. På mötet ska de få säga sin åsikt om att Kronoby förbereder en stängning av skolan.
- Vi har massor med idéer och hoppas på stöd både från bybor och politiker. Men om förslagen tas emot med tacksamhet vet vi ju inte ännu, säger Hem- och skolas ordförande Laila Dahlvik.
Dahlvik hoppas att skolan får ännu ett år på sig att få upp antalet elever.
- Elevantalet minskar, men man vet ju aldrig. Det kan komma inflyttare. Det finns hus till salu och det finns finskspråkiga som vill ha sina barn i svensk skola.