![](http://static.yle.fi/ims/imssv/2013/37/1435015231c978c78f9/1435015231c978c78f9_4.jpg)
På Lagmans skola i Jakobstad är man något av en föregångare då det kommer till använda sig av natur och miljö i undervisningen. Just nu håller det på att bli en trend att delvis flytta undervisningen från klassrummet ut till naturen.
På Lagmans skola gjorde man det här redan för närmare tio år sedan. Allt började med att personalen ville snygga upp skolgården vilket resulterade i att lärarna allt oftare håller lektion utomhus.
- Det är en tydlig skillnad från då vi började och hur det är i dagens läge. Då trodde barnen att vi skulle ut och leka och stojade allt för mycket. Nu vet de vad de ska göra, att alla har en uppgift, säger Siv Martelin som var med och startade utomhusundervisningen på Lagmans skola.
Lära sig på ett annat sätt
Att lära sig genom att göra tas till en ny nivå när elever lär sig att känna igen djurspår, att göra kol och tjära och att testa hur långt olika djur hoppar.
- Jag tror att barnen lär sig på ett helt annat test när de får pröva på och se hur det fungerar i praktiken, säger Stina Heikkilä på Finlands Svenska idrott.
Förbundet är med och arrangerar en konferens om utomhuspedagogik på Norrvalla i Vörå.
- Det är främst dagispersonal som länge hållit på med det här att ta ut barnen i naturen och lära dem på det sättet. Vi hoppas att lågstadielärare och också högstadielärare skulle börja göra det, säger Heikkilä.