
Kristinestad och Vasa är de enda österbottniska städerna som uppbär avgift också för gräsklippning på begravningsplatserna.
Kristinestad befinner sig i en övergångsperiod och har inte lyckats nå alla anhöriga ännu. Vasa kyrkliga samfällighet har burit upp den här avgiften i många år.
Det gäller bland annat blomsterskötsel och plantering, men även skötsel för gravar med sammanhängande gräsmatta samt skötsel av gräs eller grus för gravar med kantstenar.
I Vasa kan man göra upp allt från ettåriga avtal till 30-åriga avtal.
Vasa och Kristinestad är hittills de enda i Österbotten som tar betalt av de anhöriga för gräsklippningen. Till exempel i Malax har församlingen i dag inte behov av att införa sådana avgifter.
- Vi har inte ens diskuterat saken, säger kyrkoherde Tomi Tornberg.
I Kristinestad har man hittills bekostat gräsklippningen med medel från samfundsskatten, men den täcker inte alla kostnader.
Ska inte göra vinst
Kristinestads kyrkliga samfällighet har gjort en gravvårdsbudget som har ett överskott på 104 euro.
- Vi gör ingen vinst på det, säger förvaltningschefen Sirkka Högnäs.
I budgeten ingår gräsklippning och gravskötsel. Den största utgiftsposten är löner med 42 000 euro.
Från och med nästa år får församlingarna inte längre samfundsskatt. Den ersätts i stället med statsandelar för lagstadgad verksamhet. Statsandelarna betalas ut för antalet medlemmar.
Malax har fördel av lagändring
Malax församling är en av de församlingar som har positiv nytta av de här förändringen.
De församlingar däremot som har större industrier på sitt område har fått mera pengar än de som inte haft det.
I och med ändringen blir fördelningen jämnare och är inte längre beroende av industrins ekonomiska kurvor.
Men det kan också innebära en ekonomisk försämring hos de församlingar som förlorar på reformen.
Bland annat Karleby kyrkliga samfällighet har framför sig ekonomiskt svåra år och får minskade inkomster på grund av lagändringen. Nästa år minskas inkomsterna då samfundsskatten ersätts med statsandelar.
Karleby kyrkliga samfällighet kommer därför också att spara in på gravskötseln.
Kan ta åratal att få allt att löpa
Inte heller i Karleby uppbärs avgifter av de anhöriga för gräsklippningen.
Chefen för begravningsväsendet i Karleby, Ralf Lillfors, tänker sig att ekonomin får många församlingar att fundera på att ta betalt för gräsklippningen.
Men samtidigt förstår han att många drar sig för att börja på med en sådan sak. Det kan ta åratal att få systemet att fungera.
- Det är mycket arbete med en sådan process. Det kan hända att övergångsperioden i Kristinestad pågår ännu nästa år, säger Lillfors.
Evangeliska Lutherska kyrkans kyrkostyrelse fastställde på sitt kyrkomöte i början av maj att statsandelarna fördelas till församlingarna enligt antalet kommunmedlem år 2016.
107 miljoner fördelas
Det handlar om 107 miljoner euro av den totala ersättningen på 114 miljoner euro som staten betalar kyrkan för samhälleliga uppgifter.
Merparten går till kostnader för begravningsverksamheten.
Fem miljoner euro fördelas till församlingarna som understöd för underhåll av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och föremål, och två miljoner för folkbokföringsuppgifter.
På lång sikt gör ersättningen från staten det lättare att bedöma de inkomster som finns att tillgå.