
Anhöriga som har gravar i Kristinestad påförs nu en extra avgift för gräsklippningen. Det gäller alla begravningsplatser i Kristinestad.
Alla som har gravrätt på någon av församlingens begravningsplatser i Kristinestad måste numera göra ett avtal om skötsel av gravytan. Det betyder att man ska betala för bland annat gräsklippning.
- Om det finns sand på graven måste man också betala för att församlingen sköter sanden eller rensar, säger Sirkka Högnäs, förvaltningschef på Kristinestads kyrkliga samfällighet.
Den nya avgiften gäller alla gravar. Också de som sköter sina anhörigas gravar själva ska delta i kostnaderna för gräsklippningen.
Kyrkoskatten får inte användas
Enligt lagen ska inte kyrkoskatten användas för gräsklippning och skötsel av privata gravar.
- Vi har hittills använt samfundsskatten, men den räcker inte till, säger Högnäs.
För ett femårigt avtal betalar de anhöriga 80 euro för gräsklippning runt en gravsten, som motsvarar två gravplatser.
De som anlitar församlingen för skötsel av blommorna kan betala en årlig avgift för gräsklippningen samtidigt som de betalar för blomsterskötseln.
- Det blir en liten extra avgift på tio euro per meter, eller per grav, säger Högnäs.
Alla är inte kontaktade
Avgiften infördes redan i fjol, men alla har ännu inte blivit kontaktade. Nina Sundberg och Susanna Syväluoma har inte hört talas om den nya avgiften.
- Nej, jag har inte hört varken om priser eller vad det innebär, säger Susanna Syväluoma.
Nina Sundberg räknar ut att det kan bli rätt dyrt om man har många gravar. Hon blir inte så glad åt tilläggskostnaden.
- Där är farmor och mormor och mammas syster och pappa. Det blir ganska många då, säger Sundberg.
Gravrätten kan upphöra
Småningom kommer församlingen att försöka nå alla som har gravplatser. De gravar som församlingen inte hittar anhöriga till kommer att få en lapp placerad vid gravstenen. Om ingen ger sig till känna inom loppet av två år kan församlingen överta gravrätten.
Det är inte heller tänkbart att anhöriga själva klipper gräset runt sina gravar. Det blir ohållbart att den som sköter gräsklippningen ska hålla reda på vilka ytor som inte ska klippas.
- Det mest rättvisa är att alla deltar i kostnaderna, säger Sirkka Högnäs.
I och med att församligen tagit i bruk ett nytt datasystem har det gått att kartlägga gravarna och deras anhöriga på ett smidigare sätt. Det betyder också att samfälligheten numera har bättre koll på gravrätterna.
Gravrätten gäller för femtio år. Om den inte förnyas övergår den till församlingen, som då kan sälja den till någon annan.
- Man kan förnya gravrätten för 25 år. För kristinestadsbor blir kostnaden 100 euro. För anhöriga på annna ort kostar det 200 euro för 25 år, säger Sirkka Högnäs.