Närdemokratin står inför nya utmaningar då vi får större enheter inom social- och hälsovården och antagligen också större kommuner. De här utmaningarna kommer fram i den nya antologin Närdemokrati för en ny tid.
Det är Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen som har gett ut antologin. Med i antologin finns tio skribenter.
- Att man i landsbygdspolitiken lägger så stor vikt vid demokratifrågor och närdemokrati beror på det att demokratin nog är central för utveckling. Den är inte det enda som behövs men det är väldigt viktigt att folk har en känsla av att de kan påverka sitt samhälle och sin närmiljö för att de ska satsa, trivas och må bra, säger Peter Backa, som är redaktör och en av skribenterna till antologin.
Varför skrev ni antologin?
- Samhället förändras ganska mycket som det nu ser ut och det gör att man inte kan fortsätta som man gjort hittills därför att demokratin väldigt länge har fungerat ganska svagt.
Vi är i en postdemokratisk situation
Backa förklarar att vi just nu befinner oss i en postdemokratisk situation.
- Strukturerna finns och man svär i deras namn, men de fungerar allt sämre. Och folk upplever allt mindre att de verkligen har möjlighet att påverka sin närmiljö och sitt samhälle.
Antologin är främst riktad till politiker eftersom kommunallagen snart ska skrivas om.
- Nu är det så att i dagens kommunallag står det redan att kommunfullmäktige bör lyssna på medborgarna. Problemet är att det sällan görs, nästan aldrig.
Ett undantag är Yläkemijoki i Rovaniemi där man har gett möjlighet åt en grupp byar som får fatta beslut om grundservicen.
- De har på riktigt budgetmakten över ett par miljoner euro per år.
"Eliten bestämmer"
I sin text skriver Backa att fullmäktige är en typisk gummistämpel som bara bekräftar formellt redan fattade beslut.
- Inom varje kommun och inom varje organisation finns alltid en liten elit som egentligen bestämmer, sedan beaktar man de övriga i mån av möjlighet.
Kan vi som väljare själv göra något för att få till en förändring?
- Det måste också finnas en lagändring, men det hjälper inte om det inte finns någon som tar emot den. Så det gäller att vara aktiv lokalt och använda det som vi hoppeligen får. Samtidigt måste kommunerna naturlligtvis också tänka om. Alla måste vara med i demokratitalkot.