Lärarfacket OAJ vädjar till beslutsfattare i Karleby att inte permittera personal på skolor och daghem. Enligt fackföreningen leder permitteringar till otrygga och till och med olagliga situationer.
- Permitteringar leder till olagliga situationer med för få vuxna på plats, säger utvecklingschef Jorma Niskanen på OAJ.
Han tillägger att skolan blir en otrygg plats och de elever som behöver mest stöd drabbas hårdast.
- Permitteringar innebär att man lämnar barnen vind för våg. Då måste man ju samla alla elever på de lärare som finns, och vad gör man då? Ja då går vi väl ut och fördriver tiden. Det går helt enkelt inte, säger Huhta.
Huhta påpekar också att skolsidan nog har dragit sitt strå till stacken då det gäller att spara och hålla sig inom budgetramarna.
- VI här i Öja skola har sen 1990 i princip sparat in en lärartjänst - utöver våra tre lärare borde vi i princip ha ytterligare en timlärare, säger han.
Facket ska övertyga politikerna
Stadsstyrelsen i Karleby besluter om sparåtgärder om drygt två veckor. Samarbetsförhandlingar pågår som bäst, och permitteringar är bara ett alternativ. Representanter för fackförbundet ska nu försöka övertyga politikerna i Karleby om att inbesparingarna inte står i proportion till hur hårt barn och unga drabbas av permitteringar.
- Jag har ett motförslag. Kan man inte permittera alla på stadshuset. Ingen märker fast man permitterar dem hela året. Verksamheten blir inte lidande, den sköter vi om, säger Huhta.
I år har 13 kommuner, bland annat Seinäjoki, beslutat att permittera lärare i år. Ungefär 45 000 elever berörs och Niskanen talar om en permitteringsvåg. Då en kommun tar beslutet är det lätt hänt att grannkommunerna följer efter.
- Beslut om permitteringar är alltid en värdering. Beslutet handlar inte om siffor utan om små människors liv, säger Niskanen.