![](http://static.yle.fi/ims/imssv/2013/18/127559517e7f637248f/127559517e7f637248f_4.jpg)
Samlingspartiet drev frågan om tvångsfusioner och övriga regeringspartier gav efter. Alla regeringspartier erbjöds något i reformpaketet och det banade väg för tvångsfusioner.
På listan över de 12 stadsregioner som nu kan tvångsfusioneras finns Vasa som kan slås samman med omgivande kommuner. För SFP blev det en känslig fråga eftersom partiet delas i förespråkare och motståndare. Valet blev ändå att gå på Samlingspartiets linje.
I bland annat Korsholm som gjort sig känt som ett segt motståndsnäste kommer SFP att få utstå kritik. Ändå ville SFP uttryckligen ha Vasa med på listan. Det var viktigt då regeringen särskilt kommer att satsa på dessa regioner, säger man. Hade SFP gått emot tvångsfusioner var risken uppenbar att Vasa fallit bort från listan på stadsregioner och Seinäjoki hade inte varit sen att knacka på dörren.
Vill vi att Vasa ska vara huvudstad i gamla Vasa län eller inte, löd frågan när ärendet diskuterades i partiledningen.
Samlingspartiet fick ändå inte igenom alla sina önskemål. Enligt uppgift fanns på bordet även ett förslag att tvångsfusionera hela huvudstadsregionen, men det gick inte igenom.
Som ett resultat av beslutet om tvångsfusioner räknar man nu med i regeringen att stadsregionerna inleder frivilliga förhandlingar och kommer med resultat. Alternativet är att regeringen utser en utredningsman med uppdraget att genomföra en kommunsammanslagning. Här ingår också en folkomröstning om det blir tvång.
Överenskommelsen i regeringen innebär också att landsbygdskommunerna i Österbotten kan glömma sitt förslag om att utreda "kommunen Österbotten". I SFP tror man också att när det nu börjar ske något i Österbottens huvudstad kan inte kommunerna i norr och syd fortsätta låtsas som om ingenting hänt.