Skolkurator Maria Lingonbland satt med i Vega Österbottens studio på tisdag morgon för att chatta med lyssnare och webbläsare. Samarbete, tålamod och uthållighet är nyckelbegrepp då det handlar om mobbning och problem i skolan, säger hon.
Maria är ny skolkurator vid Vasa övningsskolas högstadium och gymnasium. Hon har redan märkt att det är elevers välmående, skoltrivsel och frånvarouppföljningar som gör att föräldrar tar kontakt.
Hur motiverar man en skoltrött elev?
- Det beror på vilken ålder eleven är i. Först utreder vi vad som är orsaken till att eleven känner så och arbetar utgående från det. Sociala relationer är ofta ett stort problem. Om något tar väldigt mycket energi i livet, så vill man inte riktigt orka med skolan.
- Det viktiga är då att de vuxna samarbetar och lyssnar, säger Maria.
Hur löser ni konflikter om ett barn har problem med sina kompisar. Om till exempel klasskompisar som varit nära vänner blir ovänner och ändå ska fortsätta gå i samma klass?
- Vi utreder hurdan konflikt det handlar om. Har den pågått länge eller kommer vi in i ett tidigt skede? Ju tidigare man tar tag i det, desto snabbare får det en lösning. Ofta räcker det att man lyfter upp konflikten till diskussion och talar med alla inblandade. Men om den hunnit pågå länge måste man agera enligt det och det kan bli många möten, uppföljningar och rehabilitering.
Vad ska man som förälder göra om det kommer fram att ens barn blir mobbat?
- Man ska lyssna i första hand, våga lyssna på vad barnet berättar och sen ha kontakt med skolan. Då det gäller mobbning måste man föra ett flerfrontskrig. Det är sällan ett fenomen som är helt isolerat till skolan eller till fritiden, så det gäller att vara med på alla plan. Nyckelbegreppen är samarbete, tålamod och uthållighet, säger Maria.
Hur ska en förälder göra för att stärka sitt barns självkänsla?
- Jag tror på kommunikation och tror på att man ska vara närvarande och ha en öppen dialog med sitt barn. Också under de åren då barnen kanske inte nödvändigtvis vill ha den kontakten med föräldern. Men om man hela tiden visar att man finns där stärker det barnet att veta att de har något att falla tillbaka på.