Två orglar som har varit nedpackade i nästan 60 år plockas nu fram i Karleby. Orglarna är från 1880-talet och kulturhistoriskt mycket värdefulla. Nu ska experter gå igenom delarna för att se hur dyrt och svårt det blir att bygga ihop dem igen.
Tennpesten har tagit en del av piporna till Gustav Normann-orgeln som byggdes 1879 och packades ner 1958. Men i övrigt är orgeln så gott som komplett. Få personer har vetat att orgeln legat i ett timrat sädesmagasin och därför är det ingen som har plockat med sig vackra ornament eller någon ståtlig pipa.
- En del pipor har varit nerpackade i lådor, andra har bara staplats på varandra. Men utrymmet har varit bra så träpiporna är i gott skick. Men bly- och tennpiporna har tagit lite skada då de fått för kallt, säger kantor Christian Ahlskog i Karleby svenska församling.
Orglarna packades ner eftersom kyrkorna fick större och modernare orglar. De gamla orglarna trivdes dessutom bäst i fuktig och kall luft, och då kyrkorna fick värmesystem och torr luft började orglarna spricka.
Bättre klang i de gamla
Enligt Christian Ahlskog låter de gamla orglarna bättre än de moderna.
- De gamla har en mer sjungande, bärande klang. De söker efter den unika klangen som finns i riktiga instrument. Sedan blev det mer skrikigt och pipigt, mer smalt i klangen.
- Man har allt mer också börjat återgå till orgelbyggeriet som det var före andra världskriget. Det var inga spånskivor och stålkonstruktioner utan gediget hantverk, säger Ahlskog.
Värdefulla orglar
Lyckas man i Karleby få de här orglarna i spelbart skick är det unikt. Den Walcker-orgel som finns i Karleby är mycket sällsynt, inte bara i Finland utan i hela Europa. Också Normann-orgeln är unik, i Finland finns i dag bara två andra Normann-orglar kvar. En finns i Snappertuna och en i Kontiolahti.
Orgelbyggaren Gustav Normann från Reval (nuvarande Tallinn) var sin tids främsta orgelbyggare i Estland. Eberhard Friedrich Walcker var en tysk världskänd orgelbyggare och den orgel som finns nerpackad i Karleby är den största bevarade Walcker-orgeln i Finland. Att få dessa bägge orglarna i spelbart skick är en kulturgärning som även med europeiska mått skulle ha ett stort värde.
Restaurering kan bli dyrt
Den här veckan granskas orglarna av experter från bland annat Tyskland. Sedan ska orglarna packas ner igen så länge man undersöker om det finns pengar för att restaurera dem.