Tänk noga efter vad du skriver och berättar om dig själv på sociala medier, säger Kim Holmberg som forskar i ämnet. Samtidigt ser vi allt mer sociala medier som en nyttig möjlighet.
Kim Holmberg forskar i sociala medier och i hans föreläsning "Sociala medier - möjligheter och hotbilder" kopplar han ihop sociala medier och undervisning i skolorna.
Det har under en längre tid funnits en trend att svänga på klassrummet. Studenterna kommer inte längre till skolan för att lyssna på föreläsning men tar del av dem när det passar dem.
- Studenterna jobbar istället i grupp när de är i skolan. Lärarens roll blir i så fall mer handledare än föreläsare, säger Holmberg.
Däremot finns det frågor som lärarna måste ta ställning till. Om inte alla studenter är med på, till exempel, Facebook - är det då okej för lärarna att alla inte är med, frågar sig Holmberg.
Ironi tolkas lätt fel
Sociala medier är en kommunikationskanal på samma sätt som traditionella medier ,men det finns orsak att vara försiktig, säger Holmberg. Ironi och sarkasm är svåra verktyg i textform på sociala medier. Något som inte var allvarligt menat kan tolkas annorlunda på sociala medier.
- Det gäller att vara medveten om hotbilderna och noggrant tänka efter vad du skriver och berättar om dig själv. Allt vad som skrivs och publiceras kommer att stanna på webben och sociala medier.
Kim Holmberg säger att sociala medier till viss del förändrar vår syn på samhället och påverkar våra åsikter eftersom vi har tillgång till ett bredare urval av åsikter.
Kim Holmberg föreläser om sociala medier på Optima i Jakobstad på torsdag