- Drama är roligt när man kanske gör bort sig lite. Då skrattar alla även den som gör bort sig, säger Sandras Smedlund i Taklax skola i Korsnäs – en skola där eleverna sedan länge haft drama på schemat.
Det är mycket fniss och många leenden i gymnastiksalen när femmorna och sexorna i Taklax skola har dramalektion. Än ska de ska förställa marionetter och än ska de vara stora, farliga troll eller små rädda, möss. I den här skolan får eleverna redan arbeta med drama i undervisningen, något som alla elever ska få möjlighet till i.o.m. nya läroplanen som träder i kraft 2016.
Det här är viktigt
- Jag vill att eleverna ska känna att nu är det här viktigt, säger deras lärare Kurt Rusk. Den här dagen jobbar eleverna mycket med rörelser och längre fram kommer de att börja använda ord och öva att uttrycka sig.
- Syftet med lektionen är att använda kroppen och mimiken, att inte alls använda ord, säger Kurt Rusk. Det är ju med kroppsspråket och mimiken som vi visar vad vi egentligen menar. Vi kan säga en sak, men visar kanske någonting helt annat med kroppsspråket. Kurt Rusk blev intresserad av drama redan under studietiden och har under alla sina år som lärare använt sig av drama i undervisningen.
Inte bara frågan om självkänsla
- Det handlar om att göra undervisningen mera levande, säger Anne Sandström, som är en av dem som arbetat för att få in drama som ett skolämne. Kommunikationen, toleransen och inlärningen i alla ämnen har blivit bättre med hjälp av drama. Det handlar inte bara om självkänsla och socialkompetens, eller att man lär sig alla ämnen på ett bättre sätt. Utan det är många saker som talar för det här – inte minst med tanke på mobbning.
Oftast vill alla vara med
- Man behöver inte sitta still och räkna matte. Det är roligt att leka och röra på sig. Att sitta still är väldigt jobbigt. Ja, så lyder kommentarerna när jag frågar eleverna. Sandra Smedlund, Anna Valynec, Ahmed Lonic och Richard Pantolin vad som är det roliga med drama. Och oftast vill alla vara med.
Konstigt att det tagit så lång tid
- Ända sedan studietiden har jag tänkt att drama är något vi ska ta in i skolan, säger Kurt Rusk. Jag har varit förvånad att det har tagit så lång tid att få in drama i läroplanen, att få det ens omnämnt. Jag tycker att vi är sent ut. Behovet av drama finns ute i samhället. Börjar vi med drama nu i lågstadiet, så tar det många år innan vi kan skörda frukterna. Det är egentligen 10-15 år för sent. Vi borde ha varit där nu.
- Att vi får in drama i nya läroplanen är ju bra, säger Anne Sandström. Även om det inte var det här vi önskade. Vi ville ju att drama genast skulle ha blivit ett eget konstämne. Men nu finns det trots allt inskrivet i modersmål och litteratur, i samhällslära, religion och historia. Så det är en klar förbättring.
Men vi har redan siktet inställt på 2020, då vi har följande läroplansrevidering. Då är vi nog säkra på att få in drama som ett eget konstämne.