En gemensam rektor kan väl gå an, men i övrigt vill vi inte ha något att göra med de andra gymnasierna i Jakobstadsregionen.
Ungefär så kan man sammanfatta vad några studerande i Kronoby gymnasium säger om ett stort gymnasium i regionen.
- Nä, det är så bra som det är. Vi ska inte ha nåt med dem att göra. Kommunen ska inte låta det här gå ut över oss. Vi har det så bra här, säger några studerande.
Bildningschefen i Kronoby är inte lika kategorisk. Han räknar med att varken Kronoby, Pedersöre eller Nykarleby på egen hand kommer att få tillstånd för att upprätthålla gymnasium.
- Visst kan man ta en risk och lämna in ansökan. Men vad gör man sen om man inte får tillstånd? Kanske vi måste med tänka oss ett stort gymnasium med 700-800 elever.
Nykarleby stad har redan gett klartecken för att bildningschefen får förbereda en gemensam ansökan med grannkommunerna. Pedersöre, Jakobstad och Kronoby ska ännu i höst ta ställning i frågan. I Nykarleby utgår man från att modellen skulle innebära fortsatt verksamhet på fyra orter men med en gemensam förvaltning.
"Det leder till nedläggningar"
I Karleby tror man inte på modellen. Enligt rektor Bernt Klockars på Karleby svenska gymnasium skulle förändringen att leda till att en eller flera enheter läggs ner.
- När man talar om att bilda en skild organisation för det här så säger förnuftet att det inte kommer att gå så hemskt bra för dagens gymnasier. Man kan tvingas lägga ner vissa enheter för att klara de ekonomiska ramarna.
Karleby säger för egen del blankt nej till ett regiongymnasium. Staden räknar med att totalt 850 finska och svenska gymnasie-elever räcker för ett nytt upprätthållartillstånd.
Staten kommer att minska anslagen för gymnasieutbildningarna. Men varken skoldirektör Per-Olof Nyström eller rektor Bernt Klockars i Karleby tror att det blir billigare bara för att man slår ihop enheter.
- Man tänker sig att med en större organisation blir det atuomatiskt billigare och att man klarar det med minskande statsandelar. Jag tror inte det är på det sättet, säger Klockars.
Men man kan väl spara på administrationen?
- Några sådana inbesparingar finns inte, säger Nyström.
Bernt Klockars håller med om att förvaltningen redan är slimmad. I dagsläget finns en rektor per skola och inte så mycket mer.
- Jag hoppas att alla gymnasier här skulle få finnas kvar, och det tycker jag våra unga skulle vara förtjänta av. Men vi vet att när ekonomin kommer emot så gäller idealen inte längre.
Två värdar i Karleby-Jakobstadsregionen?
För att kunna behålla alla gymnasier ser Klockars värdkommunmodellen som en vettigare lösning.
Den skulle innebära att två värdkommuner upprätthåller gymnasierna i Karleby-Jakobstadsregionen. De områdena skulle geografiskt sett vara mer kompakta.
- Då kunde vi ändå bevara någon slags känsla för det egna, att det är vårt.
Då kunde det också gåt lättare att flytta studerande mellan orterna för att få större grupper vid behov. Att två skolor till exempel delar på en lärare sparar nämligen inget. För att nå inbesparingar måste elevgrupperna bli större.
Bort med de minsta grupperna
Enligt Leif Jakobsson i Kronoby kan ett regiongymnasium innebära att en del verksamhet inte finns på alla enheter.
- Men om vi ska klara oss med enhetspriset kan det hända att en del funktioner som finns idag inte finns sen.
Däremot tror Jakobsson knappast att staten bryr sig om hur många verksamhetspunkter ett gymnasium har.
- Det är upp till oss själva att komma överens om (var enheterna finns).
Jakobsson kan tänka sig att grundutbudet finns i alla enheter, men ska en studerande ha något extra kan han eller hon tvingas vända sig till en av de andra enheterna.
Transporter kan bli problem
De studerande i Kronoby gymnasium verkar vara överens om att man inte heller vill åka hit och dit för gemensamma kurser, även om de förstår att det är dyrt att ordna kurser med några få deltagare.
- Transporterna mellan skolorna kan bli problem för vissa. Samma rektor går väl, men inte annars, säger några studerande.
Inte ens de elever som kommer från till exempel Nykarleby och Jakobstad verkar tända på att Kronoby gymnasium skulle ha samma förvaltning som gymnasiet i hemstaden. De vill vara i Kronoby och inte åka av och an mellan lektionerna.
Tillstånden för att upprätthålla gymnasium går ut i början av nästa år. Hösten 2015 ska nya ansökningar vara inne och de nya tillstånden börjar gälla 2017.