Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35723

Kärnkraft blev ett hjärnspöke för Kanäs

$
0
0

Kärnavfall, vindmöllor och konstgjorda tidvattenbassänger. Idéerna kring Kanäs, det underjordiska oljelagret med tillhörande hamn i Kantlax, Munsala, har varit många.

Hela debatten kom igång sommaren 2007 sedan statliga Beredskapscentralen hade sålt hela området till Herrfors som är en del av Katternökoncernen. Kanäs, det vill säga det 144 hektar stora strandområdet med bergsgrottor och stora oljelager samt tillhörande oljehamn, hade varit stängt för allmänheten under 40 års tid.

Bränslelagret hade varit en del av Finlands strategiska försvar och därför hade Kanäs haft status som skyddsobjekt.

Vad var det då som Katternökoncernen hade tänkt?

Enligt årsberättelsen ville koncernen utveckla området för vindkraft, men man ville också använda det som pilotområde för vattenkraft och biogas. Flera skisser har visats upp, bland annat en där man visionerade om att pumpa upp vatten när elen är billigare och släppa ned det igen när dygnspriset är som högst.

Gösta Willman och vy från Kanäs
Stadsdirektör Gösta Willman vid Kanäs vintertid. Arkiv. Gösta Willman och vy från Kanäs Bild: YLE/Patrik Enlund
Nu gick det inte som Katternö ville.

Viss rädsla bakom beslutet

Nykarleby stad utnyttjade sin förköpsrätt och tog över hela området för 1,2 miljoner euro. Det skedde efter en debatt med inslag av kärnkraftsspöket.

Dels spekulerades det i att Katternö i själva verket var intresserat av att lagra lågstrålande kärnavfall i bergsrummen, dels talades det om att koncernen skulle ha velat upplåta området för ett nytt kärnkraftverk. Katternö var ju med och skapade Fennovoima. Men kunde Pyhäjoki faktiskt ha placerats mitt i svenskfinlands österbottniska vagga?

Antagligen skulle området ha varit för litet. Men fullmäktigeledamoten Jan-Erik Frostdahl (SFP) slängde ändå bränsle på lågorna genom en motion i september 2007 där han föreslog att staden faktiskt ska utreda en kärnkraftsetablering på området.

Kanske var det kärnkraftsspöket som avgjorde frågan. Rädslan fanns där och trycket på politikerna blev stort.

Planerna för området

Oljedepån i Kanäs, Nykarleby
Gångarna i Kanäs. Oljedepån i Kanäs, Nykarleby Bild: Yle
Vad tänkte då Nykarleby stad göra med området? I början var allt ganska oklart, men det fördes fram att området som sådant har en stor, naturnära, potential. Genom att sälja stugtomter och skogen på området skulle man få in intäkter på nära 1,2 miljoner, sades det. Dessutom kunde man ju hyra ut en del mark åt Katternö ifall de vill bygga en vindkraftspark.

Ett annat förslag kom just då från en grupp affärsmän som ville bygga en fritidsanläggning med gästhamn, restaurang och hotell eller stugby.

Hittills har inga av planerna förverkligats även om försäljningen av sju strandtomter pågår som bäst. Dessutom planerar staden för 30-40 egnahemshus lite högre upp från stranden.

Den som i stället räddade Nykarleby stad från en riktigt dålig affär var Nordic Storage, ett till en del skandalomsusat svenskt företag inom oljelagringsbranschen.

Nordic Storage, med kapacitet i Sverige och Danmark, har haft tillgång till bergsrummen i Kanäs i snart fem års tid och under den perioden betalat 1,4 miljoner euro i hyra. För det här ändamålet har Nykarleby stad sett till att lagren hålls i skick. Men Nordic Storage har inte levererat en droppe olja till sitt österbottniska lager.

Lagret oanvänt i fem år

Oljedepån i Kanäs, Nykarleby
Under marken i Kanäs. Oljedepån i Kanäs, Nykarleby Bild: Yle
Varför, kan man fråga sig? Det finns bedömare inom branschen som säger att hamnen har för stora brister, som att den är ofarbar under fler månader per år och att farleden inte är tillräckligt djup för dagens oljefartyg. Det kan också vara så enkelt som att Nordic Storage ville öronmärka den nya lagringskapaciteten för att konkurrenterna inte skulle komma åt den.

I juni 2010 varnade Nykarleby stad i alla fall för att farleden har öppnats igen och att den skulle börja trafikeras med "stora fartyg".

De har vi inte sett något av. Och frågan är vad som händer i februari när avtalet med Nordic Storage går ut. Så länge bergsrummen är i Nykarlebys ägo är det stadens uppgift att underhålla dem på ett sådant sätt att oljeresterna som finns kvar i djupet inte hamnar ut i havet. Det kostar hela tiden pengar. Frågan är varifrån de pengarna ska tas ifall oljelagret inte längre intresserar.

Läs också:
Misstanke om kärnkraft oroar
Oljeinkomsterna sinar i Nykarleby?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35723

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>