Varje dag rapporteras människor saknade. I Finland upp till ett par tusen i året och av dem förblir ett tiotal borta. När en människa rapporteras saknad försöker polisen hitta den här personen så snabbt som möjligt, för det är en kamp mot tiden det handlar om. Läs också:Närbild 20.10
Försvunnens finanser bör ses över i tid
Räddningshundar räddar liv varje vecka
När någon försvinner
”Jag vet inte vad som hände min pappa”
Polisen har vissa rutiner som alltid följs, man gör en profilering och kollar upp den saknades bakgrund och omständigheterna. Det kan ju t.ex. handla om en make eller maka som valt att ge sig i väg efter ett familjegräl. Jukka Kero är överkonstapel vid Österbottens polisinrättning i Vasa och han berättar att all information är viktig.
Kyla och väta är alltid farligt, säger Kero. Handlar det om barn, gamla eller sjuka blir det speciellt bråttom. Förståndshandikappade, personer med psykiska problem eller sådana som tar livsviktiga mediciner hör också till den kategorin. Och när det gäller barn är det oerhört viktigt att föräldrarna agerar rätt.
- Ring polisen omedelbart! uppmanar Kero. Det är inte så bra att först själv bege sig ut och leta. Man kan också berätta på Facebook att nu har barnet rymt från gården, och det är viktigt att någon stannar hemma om resten av familjen börjar söka.
Pojkar och åldringar
Småpojkar är ganska typiska fall, de beger sig gärna ut på äventyr och kan plötsligt befinna sig på andra sidan stan. Mycket längre bort än vad föräldrarna kunde vänta sig.
- Barnhemsbarn kommer det in anmälan om nästan varje vecka, säger Jukka Kero. Det beror på att personalen har rapporteringsplikt så fort något av barnen inte kommit hem från skolan i vanlig ordning. Ofta handlar det om att de blir kvar och hänger i stan på fredagar.
Menåldringar med minnessjukdom är de fall som sysselsätter polisen mest.
- Jag har en känsla av att de ökar hela tiden. Det har nog att göra med att de äldre blir fler och fler. Det är den närvårdande maken eller makan som anmäler. Ibland är det något av barnen som inte får tag i sin gamla mamma eller pappa. Andra gånger är det hemtjänsten, men det händer också att de lyckas rymma från institutioner där de vårdas.
Viktigt med frivilliga
Till sin hjälp har polisen hundar som är tränade att hitta försvunna. Också räddningshelikoptrar med värmekamera kan tillkallas. Ny elektronisk utrustning har underlättat arbetet, kartor och annat finns numera att knäppa fram på skärmarna i bilen. Men polisen är ockå snabb med att tillkalla Frivilliga räddningstjänsten för att hjälpa till med letandet.
- De är utbildade och motiverade och vi kontaktar dem hellre för tidigt, än att vi försöker klara det på egen hand.
Men ibland händer det att personen hittas för sent eller inte alls.
- Till havs är det alltid svårt att hitta försvunna. Handlar det om brott mot liv har gärningsmannen försökt gömma offret. Så kan det också hända att personen själv valt att försvinna och det är inget brott i sig. Men det är ju fult gjort mot de anhöriga.
För polisen är det förstås ett tjänsteuppdrag att försöka hitta försvunna personer, men de här fallen har stor prioritet och känns viktiga för polisen.
- Det är ändå så att de anhöriga lever i ångest.