Närpesbon Carola Backholm, 44, skulle ha dött om hjärtkirurgin inte hade funnits när hon plötsligt blev sjuk förra våren. Nu kräver hon rättning i sjukvårdsdistriktets ledning.
Det var i mars 2013. Tvåbarnsmamman Carola Backholm har alltid sett sig som en frisk person. Hon röker inte, super inte, är inte överviktig och motionerar. Men något var fel. Hon blev onormalt andfådd, gick till hälsostationen och blev förflyttad till Vasa centralsjukhus för utredning.
- På måndag när jag kom in hade jag ett läckage på aortaklaffen. Jag blev helt förvånad, jag har ju aldrig haft några fel. På onsdagen var läckaget betydande. De skulle diskutera med kirurgen på eftermiddagen om vad som ska hända. Det var ju självklart att jag skulle opereras, men det var inte bestämt när.
Nödoperation
Carola Backholm hade ett ovanligt hjärtljud. Därför var det tänkt att en grupp studerande skulle komma och lyssna på henne efter den magnetröntgen som skulle utföras på henne. Men det blev aldrig tid för det. Den erfarna sjuksköterskan som skulle rulla ned Carola till röntgen märkte att något var fel med henne.
- Hon sade nej, vi måste fara tillbaka till rummet. Hon hade kallat på akutteamet som stod där och väntade. Sedan vet jag inget förrän jag vaknade upp följande dag. De upplyste mig om att jag hade varit på en hjärtoperation. Jag hade fått en ny klaff och så hade de gjort en bypassoperation.
Ovanligt hjärtfel
Felet var mycket ovanligt och senast någon hade haft ett sådant vid centralsjukhuset var 10-15 år tidigare.
- Nu har jag fått en konstgjord klaff och den har ju 100 års garanti, så det känns ju betryggande, säger Carola Backholm som berättar sin historia för att upplysa andra om hur det kan gå.
Just nu saknas beredskap för den typen av operationer som Backholm var med om.
Skulle ha dött
- Hade det inte funnits när jag drabbades skulle jag ha dött där i sängen på sjukhuset. Det var många olika små saker som bidrog till att jag överlevde..
Nu ingår Carola Backholm i en grupp som kallar sig nya hjärtgruppen. De samlar namn för ett bevarande av hjärtkirurgin, men går också ut med en tuff utmaning till sjukvårdsdistriktets fullmäktige.
"Tjänstemännen jobbar för det motsatta"
- Fullmäktige borde pröva om de har förtroende för styrelsen och ledningen, säger Mikael Finne som är läkare och ingår i nya hjärtgruppen.
Gruppen menar att fullmäktigebeslutet var tydligt; hjärtkirurgin ska bli kvar. Samtidigt menar gruppen att både styrelsen och tjänstemännen jobbar för det motsatta.
- Någon gång måste ju fullmäktige ta tillbaka makten över situationen, tycker Carola Backholm.
Fullmäktigeordförande Gösta Willman säger att fullmäktige, enligt honom, har förtroende för såväl styrelsen som sjukvårdsdirektören.