Hur blir det med språket? Hur påverkar social- och hälsovårdsreformen? Varifrån kommer inbesparingarna? Det var några av frågorna som ställdes till Vasaregionens kommunutredare Jan-Erik Enestam och Ossi Repo i Vasa stadsbibliotek på torsdag kväll.
- Inbesparingarna kommer från rationalisering. Och så är det många som går i pension under de kommande åren och det ger möjlighet till att omfördela arbetsuppgifterna, svarade Repo på frågan om varifrån inbesparingarna kommer.
- De enda inbesparingarna av någon storleksordning finns inom serviceproduktionen. Då blir frågan om det är mindre smärtsamt att rationalisera i en storkommun utan att på ett avgörande sätt försämra tillgången på service, säger Enestam.
Det betyder alltså att dra in service och att göra sig av med överlappande service.
- Det här är naturligtvis en avgörande sak när det gäller vårt slutliga förslag: Om vi inte kan påvisa att en ny kommun klarar av sin ekonomi bättre än vad kommunerna gör skilt för sig så är det ingen stor mening att föreslå en ny kommun, säger Enestam.
Bättre med en stark kommun
De stora oklarheterna kring social- och hälsovårdsreformen försvårar utredarnas arbete, säger Enestam.
- Men om reformen går igenom som den är tänkt blir frågan: Är det här områdets påverkningsmöjligheter bättre om det består av en stark kommun än av 10 enskilda? Enligt min åsikt är det så, säger Enestam.
En som ställde frågor om just social- och hälsovårdsreformen och hur det blir med språket i en eventuell ny storkommun var Håkan Nordman, tidigare fullmäktigeordförande i Vasa. Han anser att det oberoende om social- och hälsovårdsreformen blir av eller inte skulle vara en bra idé att slå ihop 10 kommuner till en.
- Definitivt. När vi ser på den ekonomiska utvecklingen. Nu borde ju kommunerna i regionen samlas för att tillsammans vara aktiva, verka och investera, säger Nordman.
En eller två?
Det pratas främst om en ny kommun bestående av Vasa, Korsholm, Laihela, Storkyro, Malax, Korsnäs, Närpes, Kristinestad, Kaskö och Vörå. Men man har inte slopat tanken på en ny kommun bestående av sju nuvarande kommuner kring Vasa och en annan ny kommun bestående av de tre Sydösterbottniska kommunerna Närpes, Kristinestad och Kaskö.
Men då är väl också ett alternativ att det inte blir några sammanslagningar?
- Det är upp till kommunernas fullmäktige att ta ställning till, säger Enestam.
Det var fullmäktige i Vasa som tog kontakt med finansministeriet och initierade en kommunutredning.
- Jag tror att vi är starkare tillsammans, säger fullmäktigeordförande Joakim Strand (Sfp).
Oro för språket
Språket kom också på tal. I publiken uttrycktes en viss oro för hur det blir i enspråkiga Laihela och Korsnäs i en tvåspråkig kommun.
Språkkraven i de gamla kommunerna skulle inte ändras.
- Man kan inte kräva kunskaper i svenska av lärare i Laihela som ska undervisa enbart på finska och vice versa i Korsnäs, säger Enestam.
Utredningen består av åtta arbetsgrupper av vilka ingen ännu lämnat in sin slutliga rapport. Mellanrapporter har dock producerats.
Enligt det nuvarande förslaget ska det bildas så kallade närfullmäktige i nio av de tidigare kommunerna. Fullmäktige i Vasa med 67 ledamöter skulle alltså vid sin sida få närfullmäktigeförsamlingar som får anslag i stadens budget för att utveckla det egna området.
Enestam och Repo jobbar enligt det att man före årsskiftet ska kunna presentera en slutlig version av utredningen. I slutet av mars 2015 ska kommunernas fullmäktige ta ställning till en eventuell samgång.
Läs också: Närfullmäktige på förslag i nya Vasa