Leif Skinnar har många järn i elden. Han har en yrkesbana som psykolog bakom sig. Nu, efter pensioneringen, har han skrivit en historik över sin hemby Västervik i Vasa.
Kärleken till hembyn har bara blivit starkare under arbetet med boken, säger Skinnar. Han hoppas att boken ska ge andra Västervikare något av samma känsla.
Ett fynd i inventeringen
Intresset för historieskrivning väcktes av en mycket specifik händelse. Det var nyårsdagen 1965, då Leif och hans blivande fru Karin hjälpte till med årsinventeringen i Malax handelslag.
- Där i en hylla hittade jag två exemplar av boken om Malax, skriven av Johannes Klockars. Följande dag köpte jag det ena exemplaret och sträckläste det, säger Leif.
I inledningen av boken har Klockars förhoppningen att "någon ung man", någon gång kunde fortsätta hans jobb att beskriva hembygden.
- Redan då tänkte jag: det där passar ju in på mig, även om jag inte är malaxbo, men det är mäktigt att få läsa om den egna ortens historia såsom den är beskriven av en lokal person.
Arbiskurs ligger till grund
På 1980-talet hölls en arbiskurs i hembygdsforsning i Gerby. Leif Skinnar höll i trådarna under de senare åren och då gav man ut tre hembygdsböcker om Gerby-Västervik. Böckerna kom enligt Skinnar till under stor tidspress och han var ganska otillfredställd med resultatet.
- Redan då tänkte jag att om jag någon dag blir pensionär och har sinnena i behåll så ska jag skriva om allt det där, men bara som en Västervikbok, annars blir det för omfattande.
Så blev det och nu finns del 1 tillhanda. Den behandlar tiden ca 600 - 1945. En uppföljare över tiden 1945 - våra dagar ska utkomma i nästa år. Det mesta materialet är redan klart, säger Leif Skinnar.
- Boken tillägnas alla Västervikbor, nulevande och bortgångna, inflyttade och utvandrade, säger Skinnar.