De personliga påhoppen har blivit färre i Kronoby. Men fortfarande lönar det sig för beslutsfattarna att försöka dokumentera alla osakliga samtal. Det anser kommunstyrelsens ordförande Liane Byggmästar (SFP).
I våras skrev partierna i Kronoby under ett avtal om att bland annat snygga till sitt språk. Enligt Byggmästar har det blivit en förbättring men fortfarande förekommer påhopp och hotfulla samtal.
- Jag har gått in för att dokumentera så att det finns mer än vaga påståenden. Det ska finnas dokumenterat vad som har hänt, när det har hänt och vem det gällde.
I fråga om osakliga telefonsamtal har tjänstemännen i kommunen gjort gemensam sak och backar upp varandra.
- Man lägger på högtalare om man har ett samtal. Det står (i avtalet) att vi ska uttrycka oss så vi inte uppfattas som hotfulla och trakasserande.
Senast på måndagens styrelsemöte avbröt Byggmästar en taltur. Som styrelseordförande ansåg hon att personen som talade gick för långt.
Skolornas öde avgörs i december
Byskolorna har en längre tid väckt diskussion i Kronoby kommun. I december tar fullmäktige ställning till ett förslag om att Djupsjöbacka skola ska läggas ner hösten 2015.
- Jag har alltid tyckt om små skolor, men som styrelseordförande måste jag se det från hela kommunens synvinkel. Så i dag skulle jag rösta för att några av de här mindre skolorna ska uppgå i de större, säger Byggmästar.
Byggmästar poängterar att elevunderlaget sviker i nästan alla skolor i kommunen. Till exempel i Terjärv skulle eleverna från både Djupsjöbacka och Småbönders redan nu rymmas in i Terjärv skola.
- Själv anser jag att om man går sex klasser i en skola med färre än 20 elever så är steget till Ådalens skola (högstadiet) för stort.
Det finns åtta lågstadieskolor i Kronoby kommun i dag. Tre av dem har kring etthundra elever, övriga har i dag mellan 15 och 30 elever. På listan över hotade skolor fanns först också Småbönders och Norrby skolor, men de plockades bort av bildningsnämnden. Trots det kan fullmäktige välja att också rösta om dem.
Svårt att vara gränsland
En het fråga i Kronoby är kommunens orientering mot å ena sidan Vasa och Jakobstad, å andra sidan mot Karleby och Uleåborg.
Det gäller inte minst i den pågående vårdreformen.
- Känslorna rörs upp igen. Helst skulle jag inte vilja ha några gränser. Därför röstade jag som jag gjorde (i vårdfrågan).
Fullmäktige har klart tagit ställning för Norra Finlands vårdområde men Byggmästar och fem andra ledamöter som inte ville ta ställning för varken Uleåborg eller Åbo/Tammerfors har fått ta emot ris för sin åsikt.
- Vi risar vårdreformen. I min logik betyder det att jag säger "Nej tack" till godiset som staten erbjuder. Då jag sen ska välja om jag vill ha lakrits eller choklad så vill jag inte ta ställning. "Nej tack, om jag inte vill ha godis väljer jag inget alls".
Byggmästar säger att hon väljer både bort Åbo, Tammerfors och Uleåborg som stora vårdområden. Men som produktionsområde vill hon ha kvar Karleby och centralsjukhuset (MÖCS) där.
- Och jag skulle gärna utöka det området både söderut och norröver.
Läs också:
Tre skolor på fallrepet i Kronoby
Skolan i Djupsjöbacka föreslås stängas
Kronobypolitiker lovar snygga till sitt språk