Ifall fullmäktige i Närpes säger ja till att staden ska bli tvåspråkig väntar besvär till förvaltningsdomstolen.
Kommuninvånaren och advokaten Henrik Becker skriver i så fall ihop besväret. Det sker på begäran av en fullmäktigeledamot, men också Becker själv ifrågasätter hela processen för att göra Närpes tvåspråkigt.
- Jag tycker det är bedrövligt. Det är inte framsprunget ur en vilja i Närpes att bli tvåspråkigt, utan det är ett försök att på konstlad väg komma runt statsandelsreformen.
Frågan om tvåspråkighet aktualiserades då det blev klart att enspråkiga kommuner kommer att tappa statsandelar framöver.
Folkomröstning det enda rätta?
Becker föreslår samtidigt att Närpes ordnar en rådgivande folkomröstning i frågan.
- Det skulle vara det enda riktiga. Man har börjat diskutera det inom kommunen, så jag tror någon kommer att föreslå det i kväll (på fullmäktigemötet).
Enligt Becker har de förtroendevalda ingen fullmakt att besluta i fråga om tvåspråkigheten.
- De blev inte invalda på den här frågan. Den var inte var aktuell då. Det är en av de viktigaste frågorna som Närpes någonsin har stått inför.
Becker anser också att den summa som Närpes kan vinna på att bli tvåspråkigt inte alls är så stor. Han påpekar också att det ännu inte ens finns en lag som tillåter kommuner att ansöka om att bli tvåspråkiga just nu.
- Det blir som att stifta en lag enkom för Närpes. Ingen annan enskpråkigt svenskspråkig kommun har låtit utpressa sig. Varken Larsmo eller Korsnäs kommer att göra likadant, säger Becker.
Stadsstyrelsen i Närpes har tidigare sagt ja till att staden ska ansöka om att bli tvåspråkig.