Största delen av Paul Lillhannus andra klassens morötter blir djurfoder. Men de som inte hamnar i magen på kreatur blir det brännvin av, morotsbrännvin.
För några år sedan fick Lillhannus ett forskningstillstånd för utvecklandet av brännvinet och för bara ett par månader sedan fick han och frun Inga-Britt sitt utskänkningstillstånd.
Själva utskänkningen sköts av Susanna Engman, som har den utbildning som krävs.
Inte lönsamt
Lillhannus tillverkar också svartvinbärsbrännvin och svartvinbärsvin. Men någon vinstaffär är det inte, åtminstone inte ännu.
Vinet får säljas flaskvis men brännvinet får bara säljas och förtäras i snapsform i utskänkningsutrymmet i Lappfjärd. Lönsamheten skulle givetvis öka om också brännvinet fick säljas flaskvis.
Men där kommer Alkos monopol emot.
Lillhannus har inga illusioner om att brännvinstillverkningen skulle bli lönsam inom den nära framtiden.
- Det här är mer av en uppoffring. För att det ska vara lönsamt krävs det att en busslast varannan timme kommer på besök, säger Lillhannus.
Han hoppas dock på en framtida ändring av lagstiftningen, så att lantbrukare kunde hålla sig med sprittillverkning som en bisyssla.
Men har han då funderat på att börja sälja till Alko?
- Nog kan man sälja till Alko. Men det är i så fall till ortens Alko-affär. Att distribuera till hela Alko fordrar större volymer.
Studieresor till Österrike och Spanien
Största delen av besökarna kommer från den omkringliggande trakten. Men Lillhannus har också haft besök från Europa.
Brännvin på morot hör inte precis till det vanligaste. Men åtminstone i Österrike finns det en tradition av morotssnaps. I somras gjorde Paul och Inga-Britt en studieresa till just Österrike.
Nästa år är det tänkt att de ska ordna en gruppresa till Andalusien i Spanien, med syftet att bekanta sig med småskaliga jordbruk som destillerar och säljer brännvin.
Mer eller mindre morotssmak
Smaken på morotsbrännvinet då? Den har diskuterats livligt.
- Nere i Södra Finland vill man ha mer morotssmak men i Österbotten ska det vara mer rent brännvin, funderar Lillhannus.
I Södra Österbotten finns en viss tradition av att bränna eget. Och Lillhannus har givetvis inte besparats skämten om detta.
- Jag räknar med att jag är med i årets revy, säger Lillhannus.