Dag för fred mot hat ordnades på lördagen på Mirahuset i Vasa. Hatpratet speciellt på nätet i olika diskussionsforum florerar men det gör också en motrörelse mot hatpratet. Vid Mirahuset har man redan länge försökt bygga broar mellan invandrare och finländare. På lördagen gjordes det i form av många olika program och mat från olika ställen.
Enligt verksamhetsledare Harri Niskanen har man i Vasa en rätt bra situation när det gäller relationen mellan infödda finländare och nyfinländare även om hatprat förekommer. Också Niskanen själv har råkat ut för det.
- Jag har själv blivit utsatt för hatprat på grund av att jag jobbar i Mirahuset. Mina antirasistiska ståndpunkter och åsikter har lett till angrepp på nätet, säger Niskanen.
Niskala tror att hatpratet har fått ett uppsving just nu på grund av det allmänna läget i samhället. Han tror också att det har att göra med allmänt illamående och en osäkerhet för framtiden.
- Aggressioner har alltid funnits i samhället då det går illa och nu går det illa, så nu kommer det igen, säger Niskanen.
Enligt Niskala är läget ändå rätt bra i Vasa. De invandrare han träffar på Mirahuset vittnar inte om hat eller påhopp. Han påpekar att det är vissa grupper som är aggressiva och för det mesta hänger aggressionerna ihop med alkoholanvändningen.
- Alkoholen är en katalysator. Den utlöser aggressionerna, säger Niskanen.
Program och mat
Dagen för fred mot hat bjöd på mycket olika slags program och allt som allt 16 organisationer deltog i dagen. De som besökte Mirahuset fick bland annat ta del av dockteater, slavisk ringdans, universitetslärarnas eget band som spelade inhemsk musik och magdans, Dessutom kunde man pröva olika maträtter som bland annat Somaliska delikatesser och slavisk mat.
Polina Mogilevskaja stod och öste upp egen lagad Borschsoppa i ståndet för slavisk mat. Hon kommer ursprungligen från Usbekistan men har bott i Petalax i 20 år. Det var kärleken som fick henne att flytta till Finland och Petalax. Och hon trivs bra.
- Jag börjar prata svenska, jag har många väninnor och det är roligt. Jag kommer hit till Mirahuset för att jag vill träffa folk från andra länder och kulturer. Jag tycker om det, säger Mogilevskaja.
Bredvid henne står Olena Bezuhlova. Hon har nyligen flyttat till Finland och Helsingby från östra Ukraina tillsammans med sin dotter. Hon jobbar på en grisfarm i Laihela och är nöjd över att bo i Finland. Då jag frågar henne vad hon tänker om läget i Ukraina tåras hennes ögon och hon har bara en sak att säga.
- Skjutandet måste ta slut. Det är lite bättre nu och det bara måste ta slut.
Hennes föräldrar bor kvar i östra Ukraina och hon är mycket orolig för dem.
Det är sjunde gången som Mirahuset i Vasa ordnar världens dag. Harri Niskala skulle gärna se fler vasabor ta del av Miras verksamhet.
Vasaborna är lata på att gå på olika evenemang och Mirahuset besöks främst av sådana som redan är väldigt intresserade av världsfrågor och olika kulturer konstaterar han.
- Det är sådana som har intresse för mångkulturalitet och som är mera internationellt bevandrade annars också som kommer till Mira, säger Niskanen.