Laestadianernas sommarmöte Suviseurat hör till de största evenemangen som ordnas regelbundet i Finland. Nästa sommar väntar man 75 000 mötesdeltagare och 17 500 fordon till Söderfjärden 10 kilometer utanför Vasa. Mängden deltagare är större än vad det finns invånare i Vasa. Läs också:Närbild 13.10
Invånarinitiativ kan bemötas positivt
Stort jobb inför årets Kadaver
Picknick i parken kan kräva tillstånd
"Restaurangdagen är som valborg"
Söderfjärden blir stad när laestadianerna träffas
Vasanejdens fridsförening som står som värd och arrangörerna har "övat" sig genom att följa med tidigare arrangörers arbete.
- I princip bygger vi upp en stad, berättar Mikko Uljas, som svarar för infrastrukturen. Det behövs butiker, restauranger, grill, kiosk och bokhandel. Vi drar vattenledning och el, det behövs toaletter och duschar för alla de här människorna. Det ska finnas hälsostation med läkarjour och så vidare. Polis, brandkår och ambulans ska finnas på plats hela tiden.
Det krävs också ett otal tillstånd, anmälan till och godkännande av myndighet. Det gäller allt från hygien och livsmedelshantering till vägskyltar och trafikmärken. Många myndigheter är inblandade.
- Det har till och med gjorts en kartläggning av fågelbeståndet, berättar Mikko Uljas.
Jordbrukarna hyr ut odlingsmark
2300 hektar odlingsmark är resultatet av ett meteoritnedslag för cirka 520 miljoner år sedan. Laestadianerna hyr ett 185 hektar stort område. Ett tjugotal markägare har gjort upp hyresavtal med fridsföreningen. Jordbrukaren Glenn Björkqvist är ordförande för hyresvärdarna och han är nöjd med samarbetet.
- Vi har sått in gräs som underlag, berättar Glenn Björkvist. Och vi får ersättning för utebliven skörd.
Heikki Hurtig är kontaktperson till jordbrukarna från fridsföreningens sida. Han är förväntansfull.
- Det är mycket spännande. Många som arbetar i organsiationen har tidigare erfarenhet av det här. Och de flesta har besökt Suviseurat sen barnsben och vet hur det går till.
Omfattande talkoarbete
Endast två personer är anställda under ett par månaders tid, resten sköts med talkoarbete. Man har räknat ut att det går åt 10.000 arbetsdagar i talkoarbete före mötet och ungefär 9000 arbetsturer under själva mötet.
Omsättningen för hela projektet uppskattas till 3-4 miljoner euro. Talkoarbetet och noggrant planerad anskaffning håller prisnivån nere. En hel del utrustning kan användas under flera år, men det kostar förstås att lagra och transportera.
- Vi tycker ändå det är viktigt att hålla Suviseurat på olika ort varje år, säger Heikki Hurtig. Vi vill sprida vårt budskap.
Mötet inleds fredagen den 26 juni och pågår till måndagen den 29 juni. Motto är "Herren är mitt ljus och min räddning".