Vad har Kaj Korkea-aho, The Beatles och Esbo gemensamt? Jo, en ungdomsmusikal.
Författaren, komikern, och nu också scenförfattaren Kaj Korkea-aho blev för ett tag sedan kontaktad av Kungsvägens musikinstitut i Esbo. Institutet hade ett 40-årsjubileum på kommande och ville sätta upp en musikal baseras på låtar av The Beatles.
- Jag är ett stort Beatles-fan och hoppade på det här projektet. Musikalen handlar om ett ungt par som bor i Esbo, killen har ett band och tjejen drömmer om att spela teater. Hon ska fara iväg till London och då funderar de över om de ska fortsätta vara ihop eller hitta på något annat, berättar Kaj.
Att skriva en musikal är ganska mycket som att skriva en roman, menar han, bara med det undantaget att alla konflikter kan lösas genom att brista ut i spontan sång och dans.
Den svåra tredje boken?
I litteraturkretsar brukar man tala om den svåra andra boken, då man verkligen måste bevisa att man inte är en one-hit-wonder utan en riktig författare. Kaj har redan bevisat det här och har precis skickat in manuset till sin tredje bok till sina förlag.
- Jag lever i ett slags limbo nu, jag har gjort allt jag kan och väntar nu på att någon antingen ska komma och bitchslappa och skratta mig i ansiktet eller att boken ges ut. Trots att man är en utgiven författare finns det inga garantier att ens nästa bok håller måttet.
Kaj har jobbat med sin senaste bok i två år. Att leva så länge med påhittade karaktärer kan vara både trevligt och tungt.
- Den senaste veckan har jag upplevt en väldig lättnad att jag inte behöver tänka på min karaktärer dag och natt och planera deras liv. Nu får jag ta ansvar bara för mig själv.
Skriva för tv?
Tv-serier är stora för tillfället, och mediet är perfekt för stora och komplicerade romaner. I serier med många säsonger går det att ta dramaberättandet till en helt annan nivå än i filmer. Vår egen Monika Fagerholm är känd för att skriva väldigt mångfacetterade romaner och hennes senaste bok Lola uppochner ska nu också bli serie.
- Som 80-talist är ju tv det största mediet. Vi har vuxit upp med tv och syns man där har man verkligen blivit något. Som många andra i min generation har jag nog också en tanke om att skriva för tv, säger Kaj.
Själv har han inte tänkt på tv när han skrivit sina romaner men så här i efterhand menar han att de nog skulle hålla för det. Faktum är att han ju har erfarenhet av tv-manus också, tillsammans med sin vän Ted Forsström har Kaj nämligen skrivit ett manus om Finlands vanligaste stad. Serien blev aldrig producerad.