I dag, tisdag, går startskottet för årets andjakt. En av de tusentals jägare som beger sig ut i Österbotten är Stefan Pellas, jaktchef för Finlands viltcentral Kust-Österbotten.
De flesta andra österbottningar är glada för det vackra vädret som utlovas för tisdagen, men Pellas skulle gärna ha lite mera vind eller någon regnskur.
- Fåglarna rör inte på sig så mycket när det är stilla och fint väder. De sitter bara på ett ställe och hittar man inte just det stället blir man utan fåglar, säger han.
Det varma vädret ställer också krav på förvaringen av bytet.
- Är det så här varmt måste man ta sig upp ganska snabbt för att ta hand om det och få det nerkylt så att det inte förfars. En del tar också med sig is. Sjöfågel är en förstklassig vara och så vill man ju att det ska vara ända fram till matbordet.
Jägarnas skolstart
För många jägare är den här dagen lite av en skolstart.
- Förutom att andjakten inleds så börjar många jägare också skola sina hundar, eftersom de får hålla dem lösa från och med i dag. Dessutom tycker vi jägare om hösten med den klara luften och de vackra färgerna. Och det här är lite början på hösten, säger Pellas.
Sjöfågelstammen har minskat i hela landet, också i Österbotten.
- En stor orsak är att vattenområden växer igen. Om man jämför med 30-40 år sedan när man ännu hade djur som betade i områden och på det viset höll bort växtligheten. Man försöker hålla strandängarna öppna genom olika projekt.
Jägarna har ansvar för stammen
Det finns inga skilda kvoter eller licenser på hur många sjöfåglar som får skjutas, utan det är upp till de enskilda jägarna och de lokala jaktlagen att se till att stammen bibehålls.
- Många jaktklubbar har egna arrangemang, till exempel att man skjuter varannan dag eller kvoter på hur många fåglar som får fällas per dag. En del har områden som är helt fridlysta, säger Pellas.