![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1024,h_576,c_fill,g_faces/w_360/v1394204969/14-svyle-6841753197348b1629.jpg)
Den kommunala självbestämmanderätten blir försvagad. Landsbygdskommuner kommer att få en orättvis kostnadsbörda för vården om kostnaderna styrs av åldersstrukturen i kommunerna.
I Närpes har man inte haft några bötesdygn på centralsjukhuset utan alla patienter har tagits hem till kommunen. Kostnaderna har hållits nere och legat 500 euro under genomsnittet per patient.
- Betalningssättet kommer att slå hårt mot sådana kommuner som har haft en effektiv vård i förhållande till behovet. Kostnaderna för vården, som efter reformen ska basera sig på åldersstruktur, blir högre, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist.
"För stora vårdområden"
Närpes är också kritisk till de stora vårdområden och anser att fem vårområden inte behövs.
- I stället kunde staten kan styra specialsjukvården via en myndighet, som i en del andra nordiska länder. Närservicen kan produceras av primärkommunerna eller i samarbetsområdena, som i vårt fall är K5, säger Lindqvist.
Närpes tycker att jättestora områden inte gynnar det finlandssvenska.
"Svenskan drabbas"
- Det blir stora områden, där det finlandssvenska försvinner. Det blir inte ett enda organ med svensk majoritet när det gäller social och hälsovården i landet.
Huruvida påpekanden kommer att leda till några förändringar innan reformen träder i kraft återstår att se.
- Om alla kommuner och samkommuner i sina utlåtanden lyfter fram samma aspekter borde det ha betydelse.
"Bort från invånarna"
Lindqvist tror att grundlagsenligheten i social och hälsovårdsreformen kommer att prövas, men hur det slutligen skall lösas är en annan sak.
- Det verkar som om Finland går från ett decentraliserat sätt till ett mycket centraliserat styrsätt i den här reformen, där närservicen riskerar att bli styrd från fjärran och inte från invånarna själva, säger Lindqvist.