![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_273/w_360/v1412690775/14-svyle-1941105433f2b59f3f2.jpg)
Lilla Parlamentet i Kristinestad förnyade sig i år efter att i tio års tid ha följt samma upplägg. I år gjordes fler gruppdiskussioner, som kretsade kring tre teman: fritid, skola och Lilla Parlamentet.
- Det pratas mycket om närdemokrati och att få vara med nära besluten. Det här att barnen får vara med och påverka via sina skolor är närdemokrati på allra högsta nivå. De lär sig också att föra fram ärenden här, säger Harriet Lindelöf-Sahl som är ungdomssekreterare i Kristinestad.
Lindelöf-Sahl har hållit i trådarna för Lilla Parlamentet under de elva år det har funnits. Det kändes rätt att förnya upplägget en aning i år då också Ungdomsrådet hade uttalat sig i frågan och ställde sig bakom en förändring.
Många av dem i som i dag är med i ungdomsrådet har själva varit med på Lilla Parlamentet och vet hur barnen resonerar som kommer dit.
- Vi har diskuterat det i ungdomsrådet, de har fått ge idéer och feedback på hur Lilla Parlamentet kunde se ut och om ett sådant här gruppdiskussionssystem fungerar. Där har unga också fått vara med och påverka hur Lilla Parlamentet ska se ut, säger Antonia Ingves som är handledare för ungdomsrådet i Kristinestad.
Nytt upplägg breddar
Tidigare år har varje skola fått komma med två idéer, som presenterades på parlamentsdagen av skolans två representanter. I år fick skolorna ha både fler representanter och fler idéer. Idéerna brukar valigen hadla om något konkret, som disco, friluftsdagar eller biobiljetter till alla lågstadieelever.
I viss mån var det här inslaget kvar och fick plats i gruppen som handlade om fritid. Men i grupperna som tog fasta på skolan och demokratifrågor gavs plats för annan typ av delaktighet.
- Det här sättet vi förde in i dag breddar och ger möjligheter för mera idéer att lyftas fram, säger Harriet Lindelöf-Sahl.
Regler på skolan diskuterades
Bland annat regler på skolan fick en ganska stor plats i diskussionsgruppen som gällde skolan.
- Vissa regler som en del ville ändra på var att man ska få ha telefon på rasterna i skolan, sade Maria Smeds som går på årskurs 6 i Lappfjärd skola.
Eleverna får ha telefon med sig till skolan, men den ska vara i väskan och helst också vara avstängd. Men eleverna sade att de inte varför de inte får använda sina telefoner på rasten.
Maria Smeds gissade att det kan ha att göra med ansvarsfrågan om man tappar sin telefon på rasten så att den går sönder.
- Vi konstaterade i gruppen att det kan vara bra att vi för vidare det här till rektorerna och ber att de tar upp reglerna med elevkårerna, och tillsammans diskuterar fram regler som båda är nöjda med och kan acceptera, säger Anna-Kajsa Blomqvist, som ledde diskussionen i skolgruppen.
I skoldiskussionen kom också fram trivselfrågor och annat, som Blomqvist kommer att föra vidare till de beslutande organ dit sakerna hör.
Ville ha parlament oftare
I övrigt tyckte deltagarna i Lilla Parlamentet att dagen var så givande att de gärna skulle ha parlamentsdagar fler gånger i terminen, gärna en gång i månaden.
- Men det vet vi inte om vi har resurser för, sade Harriet Lindelöf-Sahl.
På sedvanligt sätt röstades också fram en idé som kommer att förverkligas med hjälp av en budget på 1500 euro. Disco med övernattning på Lappfjärd skola fick övervägande flest röster.
Maria Smeds, Jesper Hemgård, Tobias Lindell, Alex Pärus från Lappfjärds skola hade fått både lärarnas och föräldrars välsignelse för idén innan de förde fram den på Lilla Parlamentet.