I söndags flög SAS för sista gången mellan Vasa och Helsingfors. Nu är det bara Finnair som trafikerar rutten i fråga. Riitta Björkenheim på Vasek ser dock positivt på framtiden och hoppas att något bolag utöver Finnair ska visa intresse för rutten Vasa-Helsingfors.
I och med att SAS övergav rutten fick 13 personer på ISS Aviation i Vasa se sig om efter ett nytt jobb. Tidigare i år lade också Air Baltic ner sin trafikering mellan Vasa och Riga och Vasa och Umeå.
Är några nya bolag på väg att öppna en rutt mellan Vasa och Helsingfors?
- Det är fullt möjligt. Det finns ganska få flygbolag som flyger inrikesrutter. Det är Norwegian, Finnair och Flybe. Vi försöker prata med alla dem och övriga som vi tror att har ett stort intresse för Skandinavien, säger Björkenheim, logistikassistent på Vasek.
Finnair har monopol
Just nu har alltså Finnair något av ett monopol på trafiken mellan Vasa och Helsingfors. Man planerar inga extra avgångar men man har satt in större flygplan på morgonavgången och på den på eftermiddagen återvändande turen.
Elina Ämmälä, kommunikationschef på Finnair, säger att priset på flygbiljetterna inte kommer att höjas trots att bolaget nu trafikerar rutten utan konkurrenter. Men hon påpekar att det blir hårdare konkurrens om de billigaste biljetterna. Helt enkelt eftersom det nu är bara de som trafikerar rutten och kan erbjuda billigare alternativ.
På Vasek ser Björkenheim positivt på framtiden för Vasa flygplats trots allt som har hänt.
- Om någon ort i Finland har en bra framtid så är det Vasa.
Det låter kanske aningen konstigt när man ser på siffrorna över flygtrafiken under årets första halva. Flygtrafiken för Vasas del har minskat med 16 procent jämfört med samma period förra året. Men Björkenheim menar att det inte är så farligt som det ser ut.
- Förra året hade vi ett rekordbra år och därför ser siffrorna dåliga ut nu. Men man kan säga att vi har helt normal trafik just nu.
Hopp om nya rutter
Det viktigaste enligt Björkenheim är att ha starka rutter till Helsingfors och Stockholm och hoppeligen snart till ytterligare en destination.
Är en ny rutt alltså på väg att öppnas?
- Vi hoppas på det.
Björkenheim får dock inte säga var man hoppas att en ny rutt ska uppstå.
En annan som väljer att se positivt på framtiden är flygplatschefen Mikko Komi. Han lyfter fram energiklustrets behov av flygförbindelser och det att charterflygen ökar i antal.
- Vi är ganska nära rekordet från 2008 som är 120 charterflyg. Nu ligger vi redan kring 115 flyg.