Vasaborna blir utan många konserter med framförallt större artister och kongresser på grund av att det helt enkelt inte finns vettiga konsert- och kongressutrymmen i staden.
Vill man få en publik på tusen personer att rymmas på konsert är det egentligen bara Vasa övningsskolas gymnastiksal som räcker till. Där uppträder bland annat svenska popsångerskan Veronica Maggio i november.
Tomas Ståhl från Vasa som förmedlar artister har valt att inte ordna en enda konsert i Vasa i år eftersom han är erbarmligt trött på att det inte finns vettiga konsertsalar att tillgå.
- Det har väl aldrig varit bra att ordna konserter i Vasa för det finns inga ändamålsenliga utrymmen överhuvudtaget. Det är krogar eller skolsalar eller Rewell center där man får bygga upp grejer vilket är helt fel miljö. Enda som finns är teatern eller Ritz och då är det för en sittande publik. Det är väldigt många evenemang som man helt enkelt inte kan ta hit för att det inte finns lokaler som lämpar sig för det evenemanget, säger Ståhl som i stället har satsat på att ordna konserter i bland annat Åbo, Jyväskylä och Lahtis.
Flera små konsertlokaler
Det finns ändå ett rätt bra utbud på mindre konsertlokaler för sittande publik på 300-400 personer i Vasa. Hit hör Ritz, Wasa teater, Vasa stadsteater och stadshuset. Kuula institutet, Arbis och Dramasalen i biblioteket drar mellan 100 till 200 personer.
Men skall man ha en stående publik eller en publik på kring 1000 personer blir det problem. Då är man hänvisad till gymnastiksalar.
Riktigt stor publik på 4500 personer får man att rymmas i ishallen och Botniahallen rymmer över 7000 personer. Ingen av dessa hallar är ändå lämpade för musikevenemang.
Sanna Bondas som är Vasa stads kulturchef tycker att det är problematiskt.
- Vi behöver ett utrymme som kan användas på många sätt. Ett ställe som är bra för klassisk musik och lätt musik, dans, performance och olika konstformer och som har bra akustik. Och vi behöver utrymmen för kongresser. Vi får inte stora kongresser eller konserter hit till Vasa. De far till Seinäjoki eller någon annan stad. Så vi behöver ett större hus eller utrymme, säger Sanna Bondas.
Akustiken ett problem i stadshuset
När det gäller klassiska konserter är utbudet ändå lite bättre. Har man stor publik och spelar kyrkligt kan man alltid uppträda i Trefaldighetskyrkan som rymmer över 1000 personer. Stadsorkestern har dessutom sin egen sal i stadshuset dit det ryms omkring 400 personer. Dessvärre är inte heller den här salen tillräckligt stor och dessutom är akustiken mycket problematisk. Patrik Knif som spelar i stadsorkestern tycker det blir grötigt och svårt att höra de andra i orkestern då man spelar i salen.
- Den här salen har för mycket klang och det ryms inte tillräckligt med publik. Eftersom den är formad som den är sitter publiken på jämn nivå med första raden av musikerna. Idealiskt skulle det vara med ett auditorium så att publiken ser hela orkestern. I och med att de ser hela orkestern så hör de också bättre hela orkestern.
Musikhus räddare i nöden
Det planerade musikhuset kunde vara en lösning på utrymmesproblemen i Vasa. Ett musikhus har man talat om sedan början av 2000-talet och det senaste i den svängen är att musikhuset byggs på den gamla busstationstomten. Musikhuset skulle då vara en del av en större helhet där det också ingår köpcenter, restauranger, hotell och bostäder.
Utan all denna verksamhet i samma komplex tror bland annat bildningsdirektör Christina Knookala inte att musikhuset kan förverkligas ekonomiskt. Nästa vår skall staden ha en klarare bild av hur musikhuset kunde tänkas se ut och vilka funktioner det skall inrymma. Det man framförallt betonar är mångsidighet.
Musikhuset skall passa alla och kunna passa för allt från kongresser till klassiska, lätt musik och rock konserter.
Patrik Knif från Stadsorkestern ser gärna ett nytt musikhus men är en aning tveksam till att både klassisk musik och rockmusik passar på samma scen rent akustiskt.
- Om du frågar ett rockband är det kanske inte så passligt. Men nog kan man spela underhållningsmusik, typ Jari Sillanpää i orkestersalar. De har ju spelat i Finlandiahuset, så joo i en viss mån går det nog men för rockfolket är det inte helt idealiskt, säger Knif.
Seinäjoki satsade på gammal fastighet
I Seinäjoki har en gammal depå för postbilar blivit ett mångsidigt kongress och konsertutrymme. Rytmikorjaamo som huset kallas rymmer över 1000 personer.
Jessica Mattila som är verksamhetsledare för Ritz i Vasa, där många mindre konserter ordnas, tycker att man kunde göra något motsvarande också i Vasa även om också ett musikhus är önskvärt.
- Jag tycker att det är en bra idé även om jag tror att det finns andra alternativ som att till exempel utnyttja någon gammal industrihall eller liknande för att skapa en lokal där man kunde ha konserter. Planerna på ett musikhus har ofta i den här staden varit kombinerade med någonting annat. Och när man skall ha in många saker i en och samma byggnad så måste man också alltid kompromissa på något håll, säger Mattila.
Vid Vasa stad har man inte tänkt på möjligheten att göra om någon befintlig industrilokal till ett konsertutrymme och bildningsdirektör Christina Knookala tvivlar på att det skulle bli billigare.
Om allt går enligt planerna och i världen visar sig ur sin bästa sida tror hon att ett nytt musikhus kan börja byggas vid gamla busstationen tidigast om ett år, hösten 2015.