Kommunerna har fått ännu en stor ekonomisk last i och med den nya äldreomsorgslagen som trädde i kraft den första juli. Lagen ska bättre än tidigare stöda de äldre. En ny vårdkedja ska skapas inom kommunerna och mer än tidigare ska kommunerna satsa på rehabilitering.
Ledande läkare Peter Riddar vid K5, Kust Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård, är skeptisk till hur alla förändringar ska finansieras.
- Vilken del är statens ansvar, vilken är kommunens och vilken är den enskilda individens? Det är för sent att nu börja tillsätta arbetsgrupper för att reda ut frågan. Det här borde ha varit klart när lagen trädde i kraft.
Socialrådet Viveca Arrhenius vid Social- och hälsovårdsministeriet påminner om statens handräckning.
- När lagen träder i kraft får kommunerna ett förhöjt statsbidrag. Staten står för 50 procent av kostnaderna som kommunerna står inför för att uppfylla kriterierna i den nya lagen.
Lagen ska stöda äldre
Peter Riddar är skeptisk till hur stödet för de äldre ska förbättras som lagen förutsätter.
- Jag tror inte att det inom de närmaste två, tre åren kommer att synas att en ny lag har trätt i kraft.
Överinspektör Aija Ström på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland säger att kommunerna i Österbotten har en hel del att göra innan de uppfyller alla kriterier som den nya lagen innehåller.
- Det ekonomiska leder till en del huvudbry. Men själva lagen bygger på att man ska bygga en helt ny vårdkedja och se över allt. Redan det att man måste ta i beaktande rehabiliteringen är en stor sak för alla måste ändra på sitt tankesätt.
Under hösten ordnar Social- och hälsovårdsministeriet regionrundan där de besöker olika städer och svarar på frågor om den nya lagen. Minister Susanna Huovinen deltar i samtliga regionrundor.