I Karleby testas nu ett nytt vaccin mot diarré. Vaccinet utvecklas för att bekämpa en bakterieinfektion som frodas på sjukhusen.
Bakterien Clostridium difficile orsakar häftig diarre och kan till och med vara livshotande. Den blir allt vanligare och drabbar ofta nyopererade eller annars svaga patienter.
- Vi vill jättegärna ha ett vaccin. För vi är ganska drabbade av Clostridium här, säger Ann-Catrin Jakobsson som är specialist i inremedicin på Centralsjukhuset i Karleby (MÖCS).
Varje år drabbas ungefär 5 000 patienter i Finland av bakterien. Fallen har blivit fler också i Mellersta Österbotten, i fjol var de drygt 150. Inremedicinska avdelningen på MÖCS har så gott som hela tiden någon patient med diarrésjukdomen.
- Vi går inte i vanliga kläder i de rummen. Vi har mask, handskar och engångsförkläden. Och vi byter mellan varje patient, säger Jakobsson.
15 000 testpersoner över hela världen
Nu söker Vaccinforskningskliniken i Karleby testpersoner som ska vaccineras mot bakterien. Totalt ska vaccinet testas på 15 000 personer över hela världen.
- De som vi tar med i undersökningen ska vara över 50 år och på väg till operation eller så ska de ha vårdats på sjukhus minst två gånger under ett år, säger projektchef Marjo Niemelä.
Patienter som har ätit antibiotikakurer är speciellt utsatta för smittan. Några bieffekter av vaccinet har man inte upptäckt.
Vaccin mot vanlig spysjuka?
Det kunde ju vara trevligt om man fick fram ett vaccin också mot vanlig magsjuka. Men det är knappast troligt att man kan börja vaccinera mot alla sorters spysjuka eller diarré.
- Redan nu har man fått bukt med rotavirus via vaccin, och i framtiden kanske man kan lyckas med vaccin mot norovirus. Men det finns så många olika utlösare av magsjuka så något mot alla varianter får man nog aldrig, säger Niemelä.
Dyrt att isolera patienter
Att isolera patienter som har fått sjukhusbakterine är dyrt. På MÖCS räknar man med att det kostar 6 000 euro att vårda en patient med infektionen i en veckas tid. Med 155 fall om året innebär det närmare en miljon euro.
- Infektionen tar ner allmäntillståndet hos patienterna och återhämtningen fördröjs också, säger Jakobsson.