Att inte röka verkar ha blivit coolt i Kronoby. Rökningen har så gott som helt försvunnit från högstadiet.
Inte en enda rökare har åkt fast de senaste två åren. Och det beror inte på att lärarna skulle ha slappat med övervakningen.
- Skulle det vara rökare i farten skulle vi veta om det. Den situation vi har i dag är fantastiskt bra, säger rektor Tom Forsström.
Antalet rökare har på bara några år gått från 20-30 till en handfull. I enkäten Hälsa i skolan (2013) uppger bara tre procent av åttorna och niorna i Kronoby att de röker varje dag. År 2009 var motsvarande siffra 14 procent.
- Faktum är att vi inte har några rökare. Åtminstone ingen som röker i skolan, säger Forsström.
"Vi håller oss i skinnet"
Eleverna verkar också vara överens om att rökarna är få. De säger att någon gymnasie-elev kanske röker men inte någon från högstadiet.
- Det är bara onödigt. Jag spelar ishockey och vill inte röka. Vi håller oss i skinnet, säger några elever.
Visst medger några att de har provat. Men inte så att de på något vis skulle röka regelbundet. Det är inte längre så att det är de tuffa som röker.
- Det är äckligt. Det är dyrt och så blir man bara ful av det. Det är så många som håller på med sport här. Då vill de inte röka.
Kan bli polisärende
Det finns inget entydigt svar på varför rökandet har minskat så kraftigt. Tre saker verkar ändå ha spelat en roll i förändringen.
För det första har Kronoby infört striktare regler. Blir du fast en gång väntar samtal med föräldrarna. Tjuvrök tre gånger och det blir polisanmälan och böter. Men det här är något skolan aldrig ens har behövt ta till. Redan hotet om polisanmälan kan alltså ha påverkat.
Men rektor Tom Forsström söker andra förklaringar. För ett par år sedan hade vi en årskurs med nior som var en bra förebild för de yngre.
- Ingen av dem rökte. Under det året lyckades vi bryta trenden att man ska röka i skolan. Man är inte så cool när man röker.
Grupptrycket har också minskat i takt med att rökarna blivit färre. Eller trycket har snarast blivit det motsatta.
- Det är en innegrej att man inte röker i skolan, säger skolkurator Sonja Enkvist-Nyman.
Föräldrarna inför gemensamma regler
Kronobyföräldrarna har också börjat komma överens om gemensamma regler för ungdomarna.
- De senaste tre åren har vi tagit upp det här med föräldrarna. Att deras inställning är jätteviktig. Att de är restriktiva och inte godkänner att barnen röker eller dricker, säger skolkurator Sonja Enkvist-Nyman.
Det handlar om ett nytt program som heter Effekt. Föräldrarna påminns om frågan på varje föräldramöte. Tanken är att föräldrarna kan komma överens om gemensamma regler. Det kan gälla allt från alkohol till hemkomsttider.
- Vi har också någon gång på föräldramötena gett tillfälle för dem att komma överens om regler. Man ska ha stöd i varandra som föräldrar, säger Enkvist-Nyman.
Flera föräldrar har sagt att de nu har lättare att behålla sin inställning och inte gå med på vad som helst. Enkvist-Nyman säger att kollegorna i andra skolor knappt tror sina öron när de hör att inte en enda tjuvrökare har åkt fast i Ådalens skola på två år.
- De säger "Blundar ni eller?". Men det är sant. Atmosfären i skolan är också bättre, och eleverna upplever att vi lyssnar på dem. Det visar den senaste undersökningen.
Enligt rektor Tom Forsström blir det också bättre stämning i hela skolan när lärarna inte behöver jaga runt efter tiotals rökare och ha en rad med elever på kvarsittning. Eller "försittning" som det heter i Ådalens skola eftersom eleverna sitter av straffet på morgnarna innan skolan börjar.
Jakobstad och Karleby röker mest
Rökandet har gått ner i hela Österbotten. Men fortfarande röker en av tio elever (9,5 procent) i åttan och nian varje dag, enligt enkäten Hälsa i skolan (2013). Motsvarande siffra för hela landet är 13 procent.
I Österbotten är det Karleby, Jakobstad och Malax som har de högsa siffrorna. Där uppger mer än 13 procent av åttorna och niorna att de röker. I till exempel Vörå och Vasa rökte mer än 16 procent år 2009. I dag ligger de kring 10-12 procent. Närpes har gått från 14 procent till knappt 6 procent sedan 2009.