Tidtabellen för den omstridda avloppsförordningen står fast - det intygar Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka. I helgen förekom tidningsuppgifter om att Miljöministeriet stod i beråd att ge förordningen tilläggstid, men det stämmer inte, säger hon.
I mitten av mars år 2016 träder förordningen i kraft. Då ska alla fastigheter som inte är anslutna till ett avloppsnät ha uppdaterat sitt avloppssystem. Det gäller både fritidsbostäder och året-om-bostäder. Efter det här får avloppsvatten inte ledas orenat ut i naturen i glesbygden.
Miljöministeriet:
Tidtabellen står fast
Kraven har mildrats redan en gång
Övergångstiden har förlängts redan en gång. Det skedde 2011. Då lindrades också miljökraven, och fastighetsägare, som fyllt 68 år före den 9 mars 2011, kunde ansöka om befrielse, såvida de inte var sommargäster.
Riksdagen avstod i samband med det här också från att föredra någon reningsform framom någon annan, vilket i praktiken betyder att fastighetsägarna inte behöver skaffa sig ett fabrikstillverkat reningsverk, men för många innebär det installation av en markbädd.
Många fortfarande utanför
I dagens läge har närmare 70 procent av fastigheterna inte vidtagit några åtgärder alls för uppfylla förordningens krav. De senaste åren har ca 4 000 - 5 000 fastigheter per år fått modernare avloppssystem, men fortfarande fungerar 170 000 fastigheter med gamla system.
Av de här kan 50 000 befrias från modernisering tack vare åldersklausulen.
100 000 fritidsbostäder har inte åtgärdats, men enligt Hannele Pokka är det inga större investeringar som behövs, såvida bostaden inte är försedd med vattenklosett.
Hon är ändå bekymrad över att det är så många som inte vidtagit några åtgärder. Pokka efterlyser erfarenheter av avloppsrening i glesbygden och kostnadskalkyler.
Läs mer om förordningen här!