Den österbottniska teleoperatören Anvia är under attack av telejätten Elisa. Elisa bjuder 2 000 euro för en Anviaaktie. Hittills har Elisa fått in 17 000 aktier, men det är inte ens 20 procent.
Av Anvias drygt 92 000 aktier har Elisa lyckats köpa upp cirka 17 000 aktier. "Sälj inte era aktier", uppmanar Anvias styrelseordförande Bengt Beijar. Styrelsen jobbar på en räddningsplan som ska behålla Anvia i österbottniska händer.
Varför man skyr Elisa förklarar Beijar med att man bara behöver se hur det gått i Jyväskylä, Tammerfors och Ylivieska där Elisa lyckats köpa upp sina konkurrenter. De förvärvade bolagen har torkat in och bara cirka 10 procent återstår av de ursprungliga bolagen.
- Exemplen avskräcker och det gäller inte bara Elisa utan på samma sätt har det gått där Telia Sonera köpt in sig, säger Beijar.
Spekulanter i farten
Det är inte bara Elisa som köper aktier i Anvia. Mellan fem och tio företag köper på sig aktier och dessutom har ett antal privatpersoner samlat på sig rätt ansenliga mängder aktier under årens lopp.
I slutändan är det österbottningarna som avgör Anvias öde. Mellan 50 000 och 60 000 aktier är spridda på enskilda aktionärer. Därefter följer Elisa med 17 000 aktier. Anvia äger själv 7 000 aktier. Några investerare har därtill lyckats komma över 4 000 aktier.
Anvias bolagsstämma har gett styrelsen rätt att fortsätta köpa in egna aktier, men man gjorde misstaget att sätta ett pristak vid högst 1 550 euro och antalet sattes till högst 1 000. Det var före Elisa gick ut med sitt prisanbud på 2 000 euro.
- Det är onödigt gå ut med köpbudet då priset stigit, säger Beijar.
Styrelsen söker nya lösningar
- Det är styrelsens skyldighet att agera, säger Bengt Beijar om att Anvia är under attack av Elisa.
Beijar får dagligen samtal av aktieägare som undrar vad de ska göra.
- Jag uppmanar dem att inte sälja om de har råd att behålla aktien. Den kommer att stiga i värde, säger Beijar.
På Anvia utreder man nu hur man kan rädda bolaget undan uppköpsförsöken.
- Inom några dagar klarnar det om det blir företagsarrangemang eller en börslistning. Vi kämpar för att ha ett fortsatt ägande i gamla Vasa län, säger Beijar.
På Anvia försöker styrelsen nu göra allt för att undvika att bli uppköpt av konkurrenten. På onsdag väntas styrelsen ha en räddningplan.