Den första oktober läggs primärvårdens jour om i Vasa. Kritiken låter inte vänta på sig. En förändringen till det sämre, säger de som vi träffar vid Dammbrunnen och Gerby hälsostation.
Det är eftermiddag och ett tiotal personer sitter i väntrummet vid Dammbrunnen som är huvudhälsostation i Vasa.
Kom inte fram till den egna stationen
- Visst är det en försämring. Får man inte tid vid sin egen hälsostation så går det alltid att komma hit till Dammbrunnen för att få hjälp, säger en man som har kommit hit med sin sambo och deras febriga barn.
För dem gick det just på det sättet - de nådde inte sin hälsostation.
- Därför kom vi hit direkt. I framtiden blir centralsjukhuset det enda alternativet för oss, säger mannen som är rädd att det större sjukhuset ska prioritera bort de mindre krämporna på sin så kallade samjour.
De har fått råd och löfte om en läkartid inom ett par timmar. Det är rädda för att det inte kommer att bli lika lätt efter den första oktober.
"Alla får hjälp"
Thomas Öhman, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden, intygar att alla kommer att få någon slags hjälp. Men det är inte säkert att alla kan få vård samma dag.
- Kommer man kvällsttid och är väldigt orolig så får man råd och hjälp, det får man alltid. Men det kan hända att de på centralsjukhuset säger att du i stället får gå till den egen hälsostation med det där i morgon.
Det leder oss in på den nästa stora förändringen som väntar inom primärhälsovården. Planen är att dagens sex hälsostationer ska bakas ihop till en enda år 2017. Det är tänkt att den nya superhälsostationen ska byggas intill centralsjukhuset och det finns en viktig anledning.
Superhälsostation ska mota läkarbrist
- Man kan ju tvingas vänta ganska länge på vård i dag eftersom vi har för få läkare. Vi har alltså långa väntetider. Innan vi får den här större hälsostationen så tror jag inte att vi kommer att få någon stor förändring på den punkten. Vi kommer nog att ha långa väntetider nu framledes också, säger Thomas Öhman.
Gerby hälsostation är en av de sex. Där träffar vi pensionären Risto Airaksinen som tycker att hälsostationen fungerar bra. Han ogillar den nya stora hälsostationen.
- Det är aldrig en bra förändring när service flyttar längre bort från folket. Men vi vet ju att det här beror på att de har problem med att få personalen att räcka till på de mindre hälsostationer.
Skulle det finnas något bättre sätt?
- Jag kommer inte på något. Det är ju inte lätt att tvinga människor till olika tjänster, särskilt inte som det finns vakanser lite överalt.
Dammbrunnen fungerar fortsättningsvis som hälsostation för Brändöborna och från årsskiftet flyttar också Roparnäs hälsostation in.
Förändringen som väntas år 2017 betyder inte att dagens hälsostationer stänger helt. Barnrådgivningen och tandvården ska finnas kvar.