Det skadar aldrig med ytterligare kunskaper i hur man hanterar kött hygiensikt. Därför uppmanas jägare i Kristinestad att skaffa hygienpass när det ordnas en kurs på hemmaplan.
Det är Jarl Bergkulla, verksamhetsledare i Lappfjärdsnejdens Jaktvårdsförening, som tagit initiativet.
Den 24 och 25 september ordnar föreningen i samarbete med Yrkesakademin i Österbotten en utbildning i hygienisk kötthantering. Kursen ordnas i Lappfjärd.
Trots att Bergkulla har hållit på med jakt och kötthantering redan länge ska han själv också passa på och gå på tvådagarskursen som ordnas strax före älgjakten inleds. Alla 13 jaktlag i Kristinestad har fått en uppmaning att delta.
- De flesta börjar ha den här saken under kontroll. De flesta har snygga utrymmen och egna kylutrymmen. Det är ju väldigt viktigt att så snabbt som möjligt få kroppen i svala förhållanden. Det är inte enbart med tanke på överlåtelse av kött, utan främst med tanke på oss själva, för större delen av det kött som vi tar till vara packas ner i den egna frysboxen. Så det är nog för att vi ska lära oss lite mera om hur man hygieniskt hanterar kött, säger Jarl Bergkulla.
Ingen lag på pass ännu
Någon lag på att jägare ska ha hygienpass finns ännu inte, men det är bara en tidsfråga, tror Bergkulla och då vill han att jaktlagen i Kristinestad är steget före. Åtminstone en jägare per jaktlag borde gå kursen, gärna fler, anser han.
- Man blir helt enkelt bättre på att hantera råvaror hygieniskt och i kursen ingår sådana ämnen som kunskaper i mikrobiologi, för orening av livsmedel, matförgiftning och hygieniska arbetsmetoder, personlig hygien, renhållning och avfallshantering samt egenkontroll och lagstiftning.
Älgjägarnas kötthantering börjar redan ute i skogen.
- Den stora skillnaden jämfört med annan kötthantering är att kedjan för oss startar ute i terrängen. Därifrån kropparna ska transporteras och sen hanteras i slakthuset. Där är den första kritiska punkten när man tänker på arbetshygien. Det gäller att se till att man inte får jordbakterier och annat förorenande material i de öppnade kropparna. Man tar ut inälvorna i skogen före transporten, säger Bergkulla.
Tanken på att ordnas en kurs för hygienpass väcktes redan i fjol.
- Det som är det speciella är att vi får kursen hit lokalt till oss. Vi måste inte hoppa till Vasa för att avlägga den här kursen och få hygienpasset. Vi kan göra det här på den lokala brandstationen. Lite med en känsla mellan tummen och pekfingret så tror jag att det är på kommande småningom en lagstiftning som säger att man ska ha hygienpass för att över huvud taget få hantera kött som man överlåter åt andra.