Ungdomsföreningarna brottas med hus och utrymmen som behöver renoveras. Arbetsbördan blir inte mindre av att man nu också måste anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen.
Kraven hör ihop med de nya skyldigheterna att lämna uppgifter om entreprenader och arbetstagare till Skatteförvaltningen. Lagändringen trädde i kraft den 1 juli 2014 och är en del i ledet av statens försök att via lagstiftning få bukt med den gråa ekonomin.
På lördagen ordnade Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) en byggmässa för föreningar, ute vid Åminne folkpark i Malax. SÖU är takorganisation för över 100 ungdomsföreningar i svenska Österbotten.
Orsaken till mässan var att föreningarna har ett stort behov av att renovera sina föreningslokaler. På plats fanns dryga tjugotalet företag i byggbranschen, representanter för myndigheter, samt experter som gav råd och höll föreläsningar.
Mer arbete för föreningarna
En föreläsning handlade om kraven på att anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen. Eftersom ungdomsföreningar, marthaförbund, hembygdsföreningar och dylikt lever långt på just talko, är kravet föga omtyckt.
- Det lägger jättemycket extra tid och pappersarbete på våra föreningar, säger Simone Häggdahl, projektledare på SÖU.
Anmälningsskyldigheten gäller dock inte allt talkoarbete. Om en förening genomför en renovering som kostar över 15 000 euro måste man anmäla om någon utfört talkoarbete. Namn och timmar.
Varför måste man anmäla talkoarbete?
- Hela förfarandet har att göra med att förhindra den gråa ekonomin. Man vill helt enkelt ha koll på vem som jobbar på byggarbetsplatsen, säger skattesekreterare Laila Ekfors.
- Det här är ju nytt för alla, även för Skatteförvaltningen och det känns ganska snårigt för tillfället, säger Ekfors.
Om projektet blir dyrare än man tänkt sig och man märker detta mitt under projektets gång, är man skyldig att anmäla talkoarbetet från den dag man blir medveten om att gränsen på 15 000 euro kommer att överskridas.
Ansvaret att anmäla vem som lönearbetar på byggarbetsplatsen faller endera på beställaren eller på det företag som utses till huvudansvarig. Här gäller samma gräns: 15 000 euro.
Pia Sand, ordförande för Pörtom UF, har den fördelen att hon jobbar inom byggbranschen och således är bekant med systemet.
- Jag vet hur det fungerar, så för mig blir det inte en så stor sak om vi måste redovisa. Men för andra föreningar blir det säkert ganska jobbigt, säger Sand.
Brandsynen kostar
En annan förändring är att brandsynen som utförs av räddningsverket numera är avgiftsbelagd. Ett områdes räddningsväsende har sedan 2011, när räddningslagstiftningen förnyades, haft möjligheten att ta ut en avgift för brandsynen.
Österbottens räddningsverk införde avgiften år 2013.
- SÖU har kämpat för att få bort avgiften men det har inte lyckats, säger Simone Häggdahl.
Det handlar om en avgift på 100 euro per kontroll. Hur ofta det blir brandsyn av en fastighet varierar beroende på vilken slags verksamhet man bedriver och i vilken miljö. Finns till exempel ens fastighet i närheten av en fabrik som behandlar farliga kemikalier är det sannolikt att brandsynen utförs mer ofta.
- Det kan vara med ett, två, fem eller tio års mellanrum, säger beredskapsplanerare Jaana Pullola på Österbottens räddningsverk.